torsdag 5 mars 2009

Ett politiskt pris för jobblöften som kraschade?

Tre dagar med uppladdning i Bryssel inför den valrörelse som nu börjar. Den 7 juni väljer vi EU-parlamentet. Det handlar inte om ja eller nej till Eu utan om höger eller vänster i politiken. Nåddes av nyheter från Sverige om bonusdebatter och lönesänkningsavtal. Det där sista gör att jag hör Olof Palmes röst: i debatt mot högern som då talade öppet om "den nödvändiga arbetslösheten", för att kunna sätta press på löntagarna. Hotet om arbetslöshet biter än idag.

Och knappt har man klivit av planet förrän jag hör nyheten om företaget Plastal. 350 jobb ska bort i Simrishamn och Göteborg. Underleverantören till den nu utsatta fordonsindustrin som regeringen vägrar hjälpa har hamnat i ett omöjligt läge. Jag håller med Renée: man skäms över passiviteten trots att riksdagen faktiskt har gett regeringen verktyg (=pengar)

Det är allvarligt för de som förlorar jobbet och allvarligt för företagen. Det är allvarligt för välfärden när kommuner och landsting förlorar stora skatteintäkter samtidigt som kostnaderna för bidrag ökar. Och i jämförelse med de vida löften som den borgerliga alliansen ställde ut före valet är det riktigt illa.

Visst är det lätt att förstå att internationella svängningar får konsekvenser för ett så exportberoende land som Sverige. Kriser kan komma och kriser kommer. I det ljuset kraschar Fredrik Reinfeldts löften före valet ohyggligt hårt. När Reinfeldt då talade utanförskap tvingades man räkna på lite nya och finurliga sätt för att komma upp i antal. Ändå fick han förtroendet att regera. Och då brakar eländet igång, både i form av ett regn av varsel, ökad arbetslöshet, ökat bidragsberoende och nedgång i ekonomin.

Klyftan mellan löften och praktik måste i Fredrik Reinfeldts fall uppnå rekord i volym. Det bör svenska folket också ge regeringen kritik för på valdagen 2010. Men låt oss för allt i världen inte sprida de värderingar som styr moderatregeringen till Europa! Det finns därför alla skäl att ta med det i vågskålen när man röstar den 7 juni.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,