lördag 28 februari 2009

Fria fantasier om dyster socialdemokrati

Ingenting verkar vara så inspirerande för redaktörer på borgerliga tidningar som att berätta om socialdemokratins interna spel, förmedla rykten om strider och inte sällan smeta detta som något negativt på partiledaren. I denna uppgift är DN:s H.Brors en flitig aktör. Därför är det förstås omöjligt att ett val av partisekreterare kan förbigås utan den typen av "avslöjanden". I krönikan stämplar Brors den nyvalde partisekreteraren som ett "tredjehandsval". Hänvisning sker till anonyma läckor där Brors verkar fått tag på någon ledamot (?) en tisdagseftermiddag utanför andrakammaralen:
Enligt läckorna har hon erbjudit posten till flera av de mest erfarna riksdagsledamöterna, men de har tackat nej.
Bara det är ett budskap. Mer "avslöjande" hade kanske varit uppgifter om folk som ville men inte fick. Här är det omvänt och kanske inte lika dramatiskt. Läser också listan över "mest läst" på DN.se. Del av en lista som också berättar en del. Brors spekulerar. Men när partiet självt gör sitt partisekreterarval sker det i enighet. Också det andra borgerliga språkröret, SvD, spekulerar.
Kritiken mot Mona Sahlin har också blivit fränare. När hennes val av partisekreterare – Ibrahim Baylan – presenterades så ifrågasattes hans lämplighet offentligt av aktiva socialdemokrater. Och Baylans könstillhörighet ansågs, av exempelvis Aftonbladets Lena Mellin, spegla Sahlins bristande jämställdhetsarbete
Ser i och för sig att H. Alexandersson ser just betoningen av enhälligheten som en bekräftelse på att det är ett "skakigt val". Och DNs krönikör berättar om krisstämning som råder i partiet.
Det första lär gå som oftast: före ett val av företrädare kan olika kandidater finnas, som ett uttryck för just mångfald och demokrati. Efter valet kör man vidare tillsammans mot den politiska huvudmotståndare som finns: moderaterna. Och om H. Brors ska hitta den krisstämning han talar om så lär han få leta...i alla fall om han ska åtfinna den hos den socialdemokratiska gräsrötter jag dagligen träffar. Och för att citera "Micke" som skrivit en kommentar på Alexanderssons inlägg "(S) i fritt fall":
Hur kan det vara fritt fall att ha haft övertaget konstant i opinionen sedan tre veckor efter valet?

Läs mer: Jonas Morian, Knuff
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,