Här fanns ett viktigt undantag som också visar att detta inte har något att göra med journalistens egen politiska uppfattning. Mats Knutssons intervju med Reinfeldt inför valet (bloggat om det här) innehöll bra försök att få svar på dubbelheten hos moderaterna och inte minst få fram de värderingar som vissa av förslagen illustrerade. Knutssons kritiska frågor ekade tomma i medieSverige.
Efter den olyckliga starten med statsrådsavgångar satte sig Regeringskansliet ner med radions Ekoredaktion för att tala samarbete. Tidigare medarbetare på radion hade ju rekryterats till RK så möjligen föreföll det naturligt med ett sådant samarbete mellan makthavare som ska granskas och granskarna själva. Det verkar ha smittat av sig i "kåren" och de borgerliga partiernas mediestrategier borde vara nöjda. Cisions senaste rapport som kommenteras av Henrik Brors lyfter fram några viktiga perspektiv på opinionsläget.
- Mediernas rapportering både speglar och driver på opinionsutvecklingen.Möjligen är jag ett barn att dåtidens (?) socialdemokratiska debatt: "varför skriver inte media om oss", var en återkommande fråga. Ofta ledde debatten också till en enda på förhand misslyckad slutsats. "Låt oss starta en egen tidning": Här fanns en betydande brist på förståelse för medias roll. Samtidigt en uppgivenhet när den borgerlighet som var så ekonomiskt dominerade därmed också dominerade medierna. Men var den verkligen ogrundad? Man får utan tvekan en känsla av att också professionella granskningar ger fördomarna visst stöd, milt uttryckt. Att socialdemokratin och arbetarrörelsen får löpa medialt gatlopp både från vänster- och högerpress, bra illustrerat här och här , är förbannat tråkigt för oss men inte det i sammanhanget mest viktiga. Det är däremot frågan: "Vem granskar makthavarna i dagens Sverige?" Svarar man då ryggradsmässigt "det gör vi ju - sossarna är makten" så blir brister i vår annars öppna demokrati ganska tydliga.
- Andelen negativ publicitet är också ovanligt liten för ett regeringsparti och Moderaternas företrädare får prata om sakfrågor i stället för politiskt spel.
- För (s) är bilden den motsatta: Nästan en fjärdedel av rapporteringen har varit negativ och mycket har handlat om sjunkande opinionssiffror.
Väntade på Morians inlägg om detta :) som kom här.
läs också Magnus inlägg från igår.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, cision, politikbarometern, medier, regeringen, socialdemokraterna, fredrik reinfeldt, mona sahlin, opinionen
2 kommentarer:
Massmedia tar nog människor med en nypa salt, men det skrämmande är väl hur SVT agerat alltsedan Reinfeldt tog över? Redan i september 2006 höll jag på att gå upp i limningen när KG Bergström en morgon innan han intervjuade en nervös Reinfeldt talade om vad denne skulle säga. Bergström förklarade övertydligt för oss tittare "för vems säkerhets skull"? Jag har aldrig "anmält" något varken förr eller senare. Anmälan gjorde jag på webben och fick efter en vecka ett snutigt svar från en man, vars namn jag glömt, men han var tydligen Bergströms chef. Svaret var att Bergström var så skicklig att han stod över kritik! Sedan har det bara ångat på.
Den nuvarande journalistkåren på SVT syns inte vara nämvärt intresserade av politik och de politiska debattörer som bjuds in är ensidiga och förutsägbara stamgäster men ack så glada och lyckliga för några minuter i rampljuset. Är det inte dags att SAP tar fram en egen undersökning över den brist på verklig och allsidig inrikespolitisk bevakning som finns i SVT numera?
I kvällens Aktuellt deltog Anders Borg som fick rundlig tid att orera om varför han ville hålla igen på utgifterna, men erhöll inte den självklara frågan av Lennart Persson om det inte vore läge att att ta bort jobbskatteavdragen för att våga spendera inte minst på kommuner och landsting...
Skicka en kommentar