söndag 15 mars 2009

Reinfeldts allians en parantes i Sveriges historia...

Den rödgröna framtidsalliansen leder. 37,5 mot gammelalliansens 31,1 som dessutom tappar kristdemokraterna som riksdagsparti. Det kan vara slutet för alliansen, när valpaniken kräver att var och en slår vakt om sitt. Det som startade i Vaxholm med Reinfeldts inbjudan till "Allians för maktskifte" kan vara på väg att gå i graven. Jag erkänner att jag ibland har tänkt tanken: två partier vore enkelt. Tydligt motståndare. Höger och vänster. Blått mot rött. Efter mer överväganden har jag dessa stunder landat i att demokratin mår bra av ett bredare utbud på den politiska "marknaden". Samma bedömning tycks inte väljarna göra. Dagens mätning som Ab och SvD publicerar befäster och förstärker tudelningen i svensk politik.

SvD:s ledare har en ganska obegriplig analys av uppgången. Försvarspolitiken och att moderaterna inte är emot privata försäkringar sägs vara en delförklaring till att de egna leden sluts. Svd tar också ett svårförsåeligt exempel där Japan sätts som exempel på att väljare straffar partier som strör pengar på medborgarna. Att det av Svd kopplats till (S) är märkligt. Det är ju den egna moderatledda regeringen som strör till de redan ganska välbeställda. 85 miljarder i skattesänkningar där kanske 10 av skattebetalarna får de stora pengarna. Jag tror faktiskt moderater som tolkar opinionen som ett stöd för den politiken kommer att få ångra sig bittert. Samma riskabla isar beträds också av Per Schlingmann som på valledarbloggen analserar läget. Han ser ett stöd för den ekonomiska politiken som en viktig förklaring, därefter krishanteringen. Den moderata partisekreteraren menar att
vi har gemensamma svar och sätter statsfinanser, jobb och välfärdens verksamheter i centrum
Den som följt nyhetsrapporteringen den senaste tiden hör falsksången eka. Skattesänkningarna har urholkat de tidigare goda statsfinanserna. Varslen står som spön i backen. Regeringen vägrar använda redan avsatta pengar för stöd till fordonsindustrin. Kommuner och landsting står inför jättebesparingar. 1000 lärare varslade. Raddan av bevis för att finanskrisen följs av jobbkris och sen välfärdskris är alltför många.

Göran Eriksson i SvD analyserar. Han menar att mätningen är ett svidande underbetyg till oppositionen som inte förmått exploatera krisen politiskt. Måhända har han en poäng, även om man också kunde kräva bättre stöd från GE:s journalistkollegor som borde göra sitt jobb och granska makten. Den granskningen borde rimligen komma igång nu.

Erik Kaakso uppmanar socialdemokratin:
Inför valet 2014 gäller det att vara laddat och uppe i bra tryck redan i januari 2011. Det har vi alla möjligheter att klara om vi förmår förstå att vi fortfarande måste nyttja de spår av folkrörelse som vi trots allt har och som högern saknar.
Det är en viktig uppmaning även om jag själv gärna drar en sådan offensiv redan till måndag den 16 mars 2009 och i ett första steg till valet 2010. Efter att ha träffat valledare från olika delar av Sverige under helgen kan jag bara uppmana borgerligheten att vara beredda på att möta en rejält revanschsugen och framtidsblickande socialdemokrati i kommande valrörelser.

Fler blogginlägg på Knuff. Läs också Krassman, Claes Krantz, Erik Laakso,
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

6 kommentarer:

Mike sa...

Något som bör intressera er.

http://vaken.se/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=14083&forum=34&post_id=117299#forumpost117299

Ni politiker är helt kokta och körda.

Om några år vill ingen veta av er och ni kommer få betala konsekvenserna av erat landförräderi.

så skynda skynda och sitt av tiden och fly utomlands.

Erik Laakso sa...

Det är självklart att det bästa vore om vi fick ett helt annat moment redan från nu på måndag men eftersom det är klart och bestämt att vi inte har någon rak politisk linje förrän rådslagen är tagna på kongressen så är det inte så sannolikt, det är därför mitt hopp står till januari 2011. :)

kentpersson sa...

Sahlin har stora problem med trovärdigheten som statsministerkandidat. Reinfeldts förtroende stiger, Sahlins sjunker som en sten. Mona Sahlin riskerar att bli en parantes.

Kraxpelax sa...

Det var vackert sagt, herr Andersson.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_2596951.svd

Fjäsk fjäsk fjäsk fjäsk fjäsk från SvD:s hopplöst efterblivne svammelgubbe P J Anders-Valfrid Lindeman. Dutti't svenska folk som röstar glatt på Moderatet klapp klapp klapp på huvudena. - Hög tid att SvD sparkar fåntratten, vafaan, är dendära redaktionen nån sorts form av skyddat vindskontor, där Gammalmediala Paschakastens proffsnollor framgent kan sitta där de ligger med armarna i kors & tvärs & tycka till om dittan eller dattan hur som hafs bara!? Det kallar jag då UTANFÖRSKAP i enlighet med den sluge statsministerns något, hm, persuasiva semantik; hur vore det att börja producera. (Akterseglade! DNs opinionssida har det blitt fason på däremot sen Wolodarski ryckte in.)

- Peter Ingestad, Solna

Anonym sa...

Hmm med rätt att tycka.

Ok ok

Här TYCKER Jag.

NÄR SKA FOLKET SLUTA LJUGA .

NÄR SKA ALLA SLUTA LJUGA?

Om du begår ett brott och stjäl en mobiltelefon och en bil så plusas brotten ihop och du får ett högre straff.
Att man vill ge fritzl antingen straffsatsen för en typ av brott och inte en annan bevisar verkligen att.
Vi Styrs av ett gäng Satansdyrkare till global maktelit.
Josef Dyrkar satan, Se källargångens kabbalistiska david stjärnor hängande i en upp och nervänd triangel.
Att han är nazist vet vi ju redan.
Att Nazisternas maktelit var satansdyrkare och ingick i Thule sekterna som har sina förgreningar i Usa i rörelser som Skull And Bones Där alla presidenter i Usa och Bush klanen varit och är medlemar i.
Att frihetsguddinan i verkligehet är ljusets bärare , mer känd som LUCIFER är ochså väl känt.
Skänkt till landet av Prior Tha Zion i Frankrike och deras sekthalva.

MUPPAR.
Fritzl ska ha samma behandling tillbaks.
Fast 100 ggr värre.

Om Den lilla Satan inte opererar sig genom plastikkirurgi och dumpas på en öde ö så lär han inte överleva 1 min i det fria.

DET KAN NI RÄKNA MED.

SLÄNG BORT NYCKELN

Alex jones ljög inte i filmen The Order Of Death.

Våra Ledare Består av ett gäng satansdyrkande frimurare.

Forska i saken och du finner sanningen själv.
Och börja blogga om något sant och vettigt allihopa , eller är det mental handikapp som spelar in, nyttig idioti eller indoktrinering ,partiskhet osv osv??

Tag ställning här ska alla exponeras.

http://vaken.se/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=14086&forum=11&post_id=117311#forumpost117311

http://vaken.se/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=14080&forum=11&post_id=117297#forumpost117297

Vill ni ha uppmärksamhet för era bloggar?
Vill ni låta bli framstå som muppar för kommande generation.
FÖRTJÄNA DÅ DET Och visa att ni inte är Stofiler.

Peter Andersson sa...

Erik, ok jag köper ditt resonemang.

Kent: förstår om du känner tillfredsställelse..men det har hänt att man själv har varit i samma läge och helt plötsligt upptäckt att saker går upp OCH NER. Möjligen förses Reinfeldt med den erfarenheten också .Så ta inte ut några segrar i förväg.