lördag 28 mars 2009

Folkets vrede?

Funderar över om det kan vara samplanerat. Troligtvis är det väl bara så att de har rört sig i samma kretsar och lärt sig samma språkbruk. På fredagen postar valledarbloggen ett inlägg om "skattechock". På lördagen följs begreppet upp av Svd-ledaren. Man får lätt intrycket att svenska folket nu ska resa sig som en kvinna/man och vråla ut sin vrede. Frågar är om det i folkdjupet finns underlag för en sådan manifestation?

Precis som jag beskriver i ett tidigare
inlägg ger S i artikeln både några jobbförslag och förslag till finansiering av det som är gemensamma åtaganden. Det är synd att jobbförslagen inte verkar få fäste i mediarapporteringen. Fokus är skatterna. Beskrivningen om skattechock haltar betänkligt om något som till stora delar handlar om att försöka återta något av principen "skatt efter bärkraft" i det svenska skattesystemet. Man kan säkert vrida och vända på enskildheter, byta det ena mot det andra, ge för- och nackdelar med en skatt jämfört med en annan (eller ingen). Grunduppgiften handlar inte om ett självändamål att ta ut skatt för att det är allmänt trevligt utan för att betala för välfärden. Hur ser de borgerligas alternativ ut?

Vi minns hur alliansen vann valet. De "gamla" moderaterna som bara rabblade sänkt skatter sattes i karantän. Retoriken blev "sossig" och man skulle tala mer om välfärden. Det gillade väljarna och man vann valet. Mot det bakgrunden kan återtåget till ett rent skatteprat utan koppling till vad skatten ska finansiera vara mycket negativt för alliansregeringen. Idag kommer en ny opinionsmätning. (och här) Trots den ganska kaxiga tonen hos många på den högra sidan är faktiskt S, V och Mp i gemensam ledning. Det verkar vara stiltje mellan blocken och rörelser inom. Det kan förändras igen när krisen når kommuner och landsting, när varsel blir arbetslöshet och pinsamt låg a-kassa och när regeringen samtidigt sitter handfallen. Att då prata skatter på ett sätt som förr, under Bo Lundgrens tid som moderatledare, kan bara gynna oppositionspartierna. Bra!

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,