fredag 6 mars 2009

Lancet - ett språkrör för Hamas?

För en tid sen skrev jag ett blogginlägg om det allvarliga hälsoläget för barnen i de ockuperade områdena Gaza och Västbanken. Idag läser jag i DN om att läget är ännu värre. Rapporten berättar bl.a. att det i 69 fall då palestinska kvinnor tvingats föda barn i israeliska vägspärrar.
Det är den ansedda brittiska tidskriften Lancet som presenterar rapporten. Självklart har också angreppen, bombningarna och dödandet från israels sida förvärrat läget oerhört. Eller som Lancets redaktör Richard Horto konstaterade vid presentationen av rapporten:
Tillsammans med Israels senaste luft- och markangrepp på Gaza har detta kastat in regionen i en humanitär kris
Man hade kunnat förvänta sig (?) att den angripare som dödat 130o palestinier och ödelagt så fasansfullt mycket av Gazas infrastruktur skulle känna ånger, medkänsla eller till och med bistå till uppbyggnad av det man själv har förstört. Icke! Och här uttalar sig Israels regering på ett ganska avslöjande sätt: på samma sätt som man dödar all annan kritik och på samma sätt som man stämplar andra som terrorister och sig själv som försvarere så hoppar man på Lancet:
Detta är propaganda förklädd till en medicinsk rapport
Kommentaren säger väldigt mycket om Israels förhållningssätt. Även en allvarlig rapport om hur människor mår i de områden man själv har bombat och grusat betecknas som propaganda. Man ryser av obehag.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

Mats sa...

Lancet har sedan många år varit antiisraeliska.

I den senaste konflikten skrev de att över 800 barn hade dödats, vilket till och med var dubbelt så högt som Hamas har uppgett.

The Lancet har ingen som helst trovärdighet när det gäller Mellanöstern, och tvingadess häromdagen ta ned en artikel om Gazakonflikten pga faktafel.

Apropå det så svarar ett antal israeliska hälsoexperter, inkl. Nobelprisvinnare, på den artikel du hänvisar till i The Lancet, och de ifrågasätter tidningens redaktionella kvalitetssäkring.