fredag 13 mars 2009

Tragiskt svek, Leijonborg

Lars Leijonborg (fp) har idag sänkt många drömmar och förhoppningar hos alla som har kämpat och slitit för att Södertörns högskola ska utvecklas till ett universitet. (DN, SvD) Argumenten om Flemingsberg som en viktig regional kärna, om ett område med annan verksam forskning och utbildning som kan stärkas ytterligare och med en högskola med mycket goda resultat har tydligen ekat tomma. Politiskt har regionen varit enad från vänster till höger. Riksdagsmotioner, uppvaktningar och annat planeringsarbetet har skett i stor samsyn.

Ser att Ingela Nylund Watz har kommenterat i ett pressmeddelande:
– Regeringens agerande i denna fråga är ett svek mot Stockholm och de södra länsdelarna. Nu ligger det ett tungt ansvar på de borgerliga majoriteterna i länets kommuner och landsting att agera för att få till en förändring av regeringens beslut, säger socialdemokraternas gruppledare i landstinget Ingela Nylund Watz.
Också de styrande moderaterna i landstinget reagerar. Finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter Svärd säger på sin blogg.
Jag beklagar detta beslut, som är ett hårt slag mot Stockholm. Med den befolkningsutveckling som sker och det visionsarbete som pågår i länet har det för oss varit naturligt med en invigning av ännu ett universitet. Regeringen bör tänka om och skicka vidare ansökan om universitetsstatus till Högskoleverket för granskning.
Socialdemokraterna i Huddinge tar upp frågan redan efter helgen i en fråga till kommunstyrelsens ordförande. S-ledamoten Rikard Lingström frågar om kommunledningen kommer att agera för att regeringen ska ompröva sitt beslut.

Det sägs att det finns hopp så länge det finns liv. Jag börjar bli pessimist. Den som minns nedlåtande kommentarer från borgliga politiker tidigare om "bygdehögskolor" inser att det inte finns nån brinnande önskan hos riksdagsmajoriteten att ge Södertörn med 600.000 invånare universitetsstatus. Tragiskt.

Fler bloggare på Knuff.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,6 kommentarer:

John Apse sa...

"Sverige behöver inte fler universitet, utan färre. Det hävdar Högskoleverkets nye chef Anders Flodström och förutser att dagens 14 statliga universitet blir fem."

http://www.dn.se/nyheter/sverige/hogskolechef-tror-pa-fem-universitet-1.515591

Dessutom tycker jag att Södertörns Högskola måste ta tag i sina problem. Tex. fusk bland studenter och hot & våld mot personal. Bägge skall om jag hört rätt vara i topp bland lärosätena. Varför?

Anonym sa...

Sverige behöver helt enkelt inte fler universitet. Är det så svårt att förstå? Kvalitet är långt viktigare än fler forskningsmiljöer och utspädning av resurserna. Med den nya forskningsproppen har Alliansen visat att en omställning är på väg och att de största universiteten är navet i svensk högre utbildning.

/Ola Grimsholm

Markus L sa...

Utomlands är det i stort sett bara Chalmers som har anseende idag. Tvärtemot många högskolors önskan behövs inte fler utan snarare färre och bättre universitet. Vi måste få upp kvalitén på våra universitetsutbildningar och få studenterna att förstå denna kvalitétskillnad.

Anonym sa...

Johan Apse:
Hot och våld mot personal?

Att Södertörn har många anmälningar om fusk kan ju möjlighen ha att göra med att man aktivt arbetar med att försöka upptäcka plagiat. Till skillnad från t.ex. SU där Kåre Bremer menar att Urkund o dyl inte behövs eftersom studenter på SU inte fuskar. Jo jo.

Anonym sa...

På vilket sätt utmärker sig Södertörns kvalitativt rent internationellt?

Jag gillar förslagen.

Till skillnad från John Apse tycker jag inte fusk och våldet är en anledning till att Södertörns inte ska få bli ett universitet. Det är just det som problemet! Man ska inte fråga sig "varför ska Södertörn inte få bli ett universitet?". Den rätta frågan ska vara "varför ska Södertörn få vara ett universitet?". Södertörns har vissa profilområden men rent internationellt utmärker de sig inte alls.

Jag vill faktiskt se färre universitet. Jag tycker man bör göra en utredning och verkligen se hur bra kvalité universiteten (speciellt de senaste: Örebro, Växjö, Mittuniversitetet samt Karlstad. Högskoleverket avrådde att höja Örebro och Växjö till univeritetsstatus då de saknade vetenskaplig kvalitet. Källa: Wikipedia)

"Universitet" ska trots allt så för kvalité.

Anonym sa...

Litet förtydligande. Det ska stå för kvalitativ forskning.