torsdag 26 mars 2009

Alliansen 56% - Oppositionen ras till 40,6.

Härligt med valrörelser. Vi som har den något bisarra kärleken till dessa politikens högtidsstunder har många timmars njutning framför oss. Ända till september 2010!
Och visst har vi ett rejält beting. Läser på Svd om en Novusmätning. Den är, för att något underdriva, väldigt tråkig. Den nu styrande moderatledda majoriteten, som misslyckats med valets viktigaste fråga jobben, har i storstäderna stöd av 56% av väljarna. Det rödgröna blocket av lite drygt 40 %. Kan det verkligen vara sant?

För att lyfta det positiva: svaret är nej. Om det (verkligt) blåa blocket får dessa siffror i september 2010 så är det så. Illa! Om man redan i valet till EU-parlamentet den 7 juni i år får det resultatet. Illa. Detsamma förstås kyrkovalet. Illa. Som jag bloggade i går så ser jag mycket stora möjligheter till valframgångar för socialdemokratin. Visst vinner jag hellre val på att väljarna har en positiv bild av mitt parti. Men dumt vore att klaga om det sker därför att skillnaderna blir så tydliga genom att motståndarens politik beskrivs. När jag jämför de frågor väljarna säger är viktigast och den nu styrande regeringens politik på de områdena så tycker jag att det ser just ut, tvärt emot siffrorna från storstäderna. Som avgör valet! Ska det bli en framgångsfaktor för S,V, Mp så behövs förstås att media lägger av med sitt allianskramande och börjar sköta sitt jobb som maktens granskare!!

En oro gnager dock med vassare gaddar i mig. Signalerar storstadssiffrorna att den förnyelse, lärdom och omprövning som talades om, inte upplevs som verklig i storstadsbornas ögon? Och jag som ställer min tilltro till att skillnader i alternativ är tydliga: borde det inte vara särskilt framträdande i storstadsregioner? Vad säger då utvecklingen till socialdemokratiska strateger, bloggare och valarbetare? Ett budskap är: ut och prata med dina grannar. Ut och berätta om politiken. Ut! SItt inte inne!! Men jag har inte alla svar. Men jag hoppas förstås att du har det och lämnar detta som kommentar till detta inlägg. Dina råd behövs nog.

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

8 kommentarer:

Inge sa...

Mätningen visar dels läget i storstadsområden Stockholm, Malmö och Göteborg och dels läget i alla städer,orter landsbygd utanför storstäderna. Alliansen leder i storstadsområdena med ungefär lika mycket som De rödgröna utanför storstäderna. Det bor trots allt fler utanför storstadsområden. En enkel räkning visar att de De rödgröna leder men inte så mycket och det mesta talar för att det blir målsnöre i kommande val. För S handlar om snabb tydliga besked om både kriser och vad vi gör för att lösa dem. Och storsatsning på väljarkontakterna. Alliansråden kommer att vara i Bryssel mer än i Sverige fram till valet. Vi har ett övertag i att vi finns hemma och då gäller det att vi göra en Obamakampanj i vårt avlånga land.

Dessutom - jag ser nu i min kommun offentliga sparförslag som kommer att få många alliansväljare att stanna hemma eller rösta på S.

Anonym sa...

Två inlägg som visar på ganska så få insikter till varför opinionen ser ut som den gör. Sparförslag är inte något som kommer driva väljare till (s). Vad som just nu driver väljare är insikter, de som får denna insikt kommer mycket att tveka innan de får för sig att igen rösta på Mona. Att sedan Vanja just nu också klantat till det ordentligt kommer inte att göra saken bättre den närmsta tiden. Just nu ter sig (svamp) som ganska så regeringsodugliga. Många även inbitna socialdemokrater är helt överens med mig om detta. De utstrålar inte beslut som är bra för Sverige, utan bara beslut som ter sig bra för vissa specifika väljargrupper. Sådant är inget som imponerar.

Anonym sa...

Alliansen misslyckats med jobben? Jo, det är ju deras fel att vi har en värlsdsomfattande ekonomisk kris! Socialdemokraterna misslyckades med jobben när det var mångårig högkonjunktur. Men de friserade siffrorna lurade väl dig.

Micke sa...

Att (s) vill återinföra förmögenhetsskatten är en katastrof för (s) i storstäderna. För vanliga (fd hederligt arbetande) pensionärer i storstäderna betyder detta att om den ena dör, så har den kvarvarande inte råd att bo kvar i huset. En normalvilla i Stockholm ligger mellan 3 - 4 miljoner, så det är många arbetarfamiljer i storstäderna som idag är mångmiljonärer (om de betalat av lånen).
Jag tror att raset i storstäderna kommer att fortsätta efter dagens besked om nya skattehöjningar. De rika har råd att betala men för alla normalinkomststagare och pensionärer är det oerhört kännbart

Anonym sa...

Håller med Micke. De rika klarar nya fastighetsskatten men inte de mindre rika. Förra valet förlorades enligt G. Persson på denna fråga. Hur kan man då vara så klantig att föreslå denna nya skatt? Minsta enkla villa i Stockholm har ju ett taxeringsvärde på 3-4 milj. kronor. Dra tillbaka förslaget snabbt.

För övrigt blir det tungt nu. Wanjaaffären har skadat partiet. Mona är en lättviktare mot Reinfeldt. De i partitoppen tror att bara budskapet når ut ändrar sig folk. Aldrig slår det dom att det kan vara fel på budskapet. Lämna partihögkvarteret och kom ut bland vanligt folk! Vad beträffar Wanja är mina arbetskamrater rasande. Avgår hon inte snabbt blir det katastrof för partiet.

Usch nu låter jag arg och kritisk. Men jag vill ju att socialdemokraterna ska vinna nästa val. Har röstat s i alla år. Jag är ju bara en enkel industriarbetare som dessutom är gammelsosse och tror på kärnkraften. Är vi värda något? Vi som byggde upp detta land. Ibland undrar man.

Rune Johansson

Stig-Björn Ljunggren sa...

Så vad är det vi ska säga till grannarna?
"Du får höjd skatt, mer bidrag, ökad fastighetsskatt, osäker energipolitik och nöjet att tillsammans med miljömuppar och kommuniströvar släcka ljuset på lördagkvällar..."

Anonym sa...

Tycker partiet ska släppa kramandet av kommunisterna och miljönissarna. De skrämmer många sossar till högern. Gör som förr - gå fram som eget parti. Efter valet kan det förhandlas. Och kan inte Mona sluta med motståndet mot kärnkraft. Högern har fattat att folk vill ha el och ljus och inte tramsa med att släcka lamporna på lördagar. Utan billig ström tappar vi jobben.

Vad har tagit åt partiet? Bestämmer miljönissarna allt? Känner inte igen partiet med Mona vid rodret. Tillbaka till den gamla kloka sossepolitiken så kommer väljarna tillbaka. Kjell-Olof och Ingvar - kom tillbaka och rädda oss!

Niklas

Leif Ekstedt sa...

Nominering till Kyrkovalet håller alla partier på med. Har försökt få mitt parti att avstå ,utan att lyckas.
Men makten och härligheten är ju religionens huvudmål?