torsdag 19 mars 2009

Vi bygger landet...?

I ett antal blogginlägg har jag berört bostadspolitiken. Det fanns stor anledning till det redan när den nya regeringen tillträdde 2006. I den första regeringsförklaringen fanns inget om byggandet. Bostadspolitik mönstrades ut som begrepp och ambition. Ägarlägenheter och utförsäljning av hyresrätter blev kvarlevor av en annars världsberömd social bostadspolitik, förvisso med sina fel och brister men..ändå. Nu är haveriet totalt.

Mats Odell verkar redan i början av detta år ha fattat läget. I tidningen Riksdag/departement sträckte han ut handen till en långsiktig överenskommelse. "
Vi kan inte fortsätta med en politik som gör att vi har ett så lågt byggande. Sent ska syndaren vakna. Visst är finanskrisen en realitet. Men faktum är ju att haveriet grundlades redan när regeringen klev in i Rosenbad. Bostadsföretag som tänkte satsa på hyresrätter lade ner sådana planer. Odell kastade bort investeringsstöden. Marknaden skulle fixa bostäderna, var den ideologiska övertygelsen.

Var fjärde byggnadsarbetare arbetslös. Stort behov av nya, billiga hyresrätter inte minst i Stockholmsregionen. Samtidigt vet vi byggandets dragkraft på hela ekonomin och vilken avgörande förutsättning bostadsförsörjningen har för andra branscher. Odell borde nu ta chansen att använda byggandet som en sådan motor. Med byggande av hyresrätter som det är stor brist på. Genom upprustning av miljonprogrammets bostäder. Genom att koppla behoven av att ställa om Sverige till mer klimatsmart och hållbart, ett område där byggande och boende är otroligt avgörande för om vi ska nå miljömålen. Men tyvärr. Som framgick redan av den första regeringsförklaringen så är social bostadspolitik ingenting som nuvarande regeringskoalition är ett dugg intresserade av .

Alliansfritt Sverige. Bostadspolitik på Barbros bostadsblogg. Terje Gunnarssons blogg.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Anders sa...

Den "sociala bostadspolitiken" gick i graven för många många år sedan. Jag minns inte exakt när men någon gång på 90-talet minskades drastiskt på stöden till bostäder. Bostadssektorn gick på några få år från att vara "nettobidragstagare" till kassako för staten (skatter, avgifter mm).

Ulf Lundell sa...

Folket bygger landet