lördag 21 mars 2009

Jobben som hjärtefråga eller simpel valstrategi?

"Prisökningarna ska bekämpas med stram ekonomi. Inte med arbetslöshet! " Det var texten på en av socialdemokraternas valaffischer 1970. Samma år föddes moderaternas partisekreterare Per Schlingmann i Borås. I tidningen Expressen kommer han idag till tals. Han upprörs över att socialdemokratin klart och tydligt kommer att tala jobb och utanförskap inför de kommande valen. Samma tidning avslöjade denna "plan" i går. Han upprepar budskapet på sin "valledarblogg". Kort sagt är denna debatt om debatten löjlig. Socialdemokratin bildades av arbetarklassen och redan då, 1889 var rätten till arbete och goda villkor i arbetslivet en av våra viktigaste frågor. Vi startade som parti den kampen långt innan moderaterna bildades 1904. Som framgår av valaffischtexten fanns jobben på vår dagordning också det val som ägde rum samma år som den moderate partisekreteraren föddes.

Det som nu händer är att Sverige har en högerledd regering som i ett val, 2006, drev jobbfrågan utan att ha den i själ och hjärta och utan att brinna för den på riktigt. Jobben och de följder arbetslösheten får blev krass valstrategi. Det var för Reinfeldt, Littorin med flera en vinnarfråga för att nå makten. Just nu ökar arbetslösheten. Fler tvingas leva på bidrag. Arbetslösheten är en katastrof för enskilda i sig men slår också mot välfärden och samhällsekonomin. Arbetslöshet kostar. Men Per Schlingmans parti som har regeringsmakten gör inget åt den. Detta SKA man ha kritik för och detta måste debatteras. Socialdemokrater och andra i opposition har en demokratiskt skyldighet att spegla detta i debatten så att väljarna kan döma på valdagarna.

Vi hade något dokument förra valet av en ledande moderat från "norr". Han hade spridit strategidokumentet där uppmaningen var att till sådär 70 % tala negativt om sossarna. Jag förstår att moderaterna utgår från sitt eget tänk när man kritiserar oss. Men så länge man inte handlar och nu inte ens pratar om jobb och utanförskap så kommer man att få skarp och hård kritik. Det har man förtjänat. Även om bilden är att vänster går ner och höger upp så är S, V, Mp
större i opinionsmätningar. När väljarna börjar döma handlingar så förvånas inte jag om "höger" kommer att bli mycket mycket besvikna.

Knuff: Andra bloggar: Arvid Falk, Johan Ulvenlöv, Jonas Morian,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,