torsdag 19 mars 2009

Förankrade värderingar eller desperata utspel?

Tycker väl att citatet från Nathalies blogg och omnämnandet av Evas upprop lyfter DN:s ledare för en gång skull. DN fortsätter annars spåret att Sveriges största parti, som får stöd av nära 40 procent av väljarna, saknar politik och besked. Tidningen skriver:
Partiet lyssnar och samråder, lyssnar lite till och läser rådslagssvar
Man anar lite förakt för ett ledarskap som försöker lyssna på rörelsen och på svenska folket. Och DN har tydligen helt missat att ett parti halvvägs in i en mandatperiod har fler uppgifter än att skrika ut nya detaljerade vallöften. Visst: politiken ska hela tiden stämmas av mot verkligheten, vara ekonomiskt trovärdig och kunna få väljarnas stöd. Men runt om i Sverige lägger sossar varje dag förslag i riksdag, landsting och kommuner. Förslag som utgår från programförklaringar och valmanifest som trots allt en ganska stor del av väljarkåren gillade i valet 2006 även om det gick som det gick. Och faktiskt viktigare: Förslag som utgår från värderingar om jämlikhet och rättvisa som till och med statsministern omskrivit som väl förankrade hos svenskarna.

DN-ledaren tycker att politiken inte kan anses klar förrän S, V, och Mp har presenterat ett gemensamt regeringsprogram. Visst kan det vara en styrka och något sådant kommer väl från de arbetsgrupper som jobbar. Samtidigt visar ju dagens desperata utspel av KD-ledaren Hägglund om fastighetsskatten att de borgerliga har mycket mycket mer att göra.

Skräcken att KD åker ut ur riksdagen gör att Hägglund tillsammans med villaägarna åter väcker striden om beskattning av fastigheter och nu helt vill rycka bort miljarder från statskassan utan finansiering. Det senare får också socialdemokraterna stryk för av den andra morgontidningen. SvD hoppar på partiets förslag om att ta bort den absurda Stockholmsskatten, dvs räntan på en uppskjuten reavinstskatt. Frågan är väl om det är sådana utspel som politiken och Sverige behöver.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Nathalie Sundesten Landin sa...

Man tackar :-)

Brännbergs Blandningar sa...

Kristdemokraterna driver inte frågan om fastighetsskatt för sin egen skull utan för fastighetsägarnas. Du skriver att Göran agerar för "skräcken att KD åker ut ur riksdagen". KD anser att denna skatt är orättvis och är till stor del ett feltänkt och därmed behöver avvecklas.

Mikael sa...

Men visst är det märkligt att kd anser att staten har råd att ta bort fastighetsskatten (=inkomster för samhället) men inte har råd att att ge extra resurser för att kommuner inte ska behöva sparka folk i skolorna, vården och omsorgen. Snacka om prioritering. Jag undrar vad alla de äldre som har röstat på kd tycker om detta.

Peter Andersson sa...

N: varsågod :)

Conny: jaja, men ni har suttit tysta sen ni gjorde namnbytet. Jag har tyvärr missat hur ni finansierar välfärden sen? Med...? Du får gärna utveckla begreppet rättvisa...ex i relation till sänkt sjukförsäkring o a-kassa.

Mikael: håller med...