måndag 30 mars 2009

Ni har en blytung bevisbörda att bära!

Under dagen redovisades ny statistik från Arbetsförmedlingen om jobbkrisen. (också Svd och Ab berättar) En del rubriker talar om en positivare utveckling. Som replik till detta svarar Tord Strannefors, utredare på förmedlingen på frågan om han ser ett tredbrott:

– Nej, det kan man absolut inte göra. 15000 är ett väldigt högt varseltal. Varslen fortsätter att ligga på en hög nivå.Det ser inte ut att bli bättre utan arbetsmarknaden kommer att fortsätta att vara väldigt kärv.

Utvecklingen sen i höstas då jobbkrisen satte in på allvar ser ut så här, i antalet anställda som har varslats:

mars 14.671 (minus 2 dagar)
februari 15.800.

januari-08: 17 000

december 18 000

november 20.000

oktober-08 20.000

september 8.000

Självklart blir ingen ledsen om utvecklingen går åt rätt håll. Tvärtom! Sverige har under den moderatstyrda regeringen förändrats från ett land med högtryck i ekonomin, goda statsfinanser och fler jobb. Då talades det om utanförskapet och "jobbpolitik. I praktiken blev det skattesänkningar som var trollspöt som skulle göra allt till guld. Det blev precis tvärt om. Om antal varsel nu lugnat ner sig blir jag glad. Men nästa slag kommer när kommuner och landsting tvingas till uppsägningar, därför att regeringen vägrar ge goda förutsättningar för välfärden. Vi väntar intensivt på besked i vårpropositionen!

Jag läser att världens mer progressiva politiska ledare har träffats i Chile. Mona Sahlin höll tal och påminde om hur just metoden att använda sänkta skatter som skäl för fler jobb har utfallit i skandinavien.

According to a recent report of the Scandinavian Social democrats targeted public welfare investments create up to three times more jobs than attempts to stimulate the economy through direct tax reliefs.

Någonstans borde borgerliga företrädare känna bevisbördan vila som tung bly i armarna och inse att man faktiskt måste visa hur man kan driva tesen att mindre pengar till välfärden (sänkta skatter) automatiskt ger fler jobb. Kraven borde mullra ännu mer i det svenska folkdjupet att regeringens färdväg för Sverige leder helt fel. Den jobbpolitik och kamp mot utanförskapet man fick väljarnas förtroende att föra har man åsidosatt grovt. Det är ett bra skäl att redan den 7 juni, i valet till EU-parlamentet, markera detta för regeringen. Ett tips är väl i stället den valsedel som är märkt Arbetarepartiet - Socialdemokraterna .

Läs mer: Mer om S-bloggar hos Johan.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,