torsdag 19 mars 2009

Reinfeldts vacklan blev tydligt nej till välfärdspengar

Vad hände egentligen i frågan om kommunpengar i debatten Sahlin-Reinfeldt? Som jag själv skrev i ett inlägg så var ju frågan om kommunerna ska få mer stöd ett viktigt debattema. Reinfeldts besked var förvisso att - Det kommunala självstyret gäller även i dåliga tider. Rubrikerna efteråt handlade om moderatledarens vacklan till mer pengar. Två dagar efter debatten har vacklan blivit tydligt nej, något som framgår av både DN, SvD och Ekot.

Man ska kanske inte överdriva betydelsen för debatten men självklart: hade Reinfeldt sagt det tydliga nej som gäller två dagar efter debatten hade Mona fått tydligare angreppspunkter om regeringens svek mot vård, skola och omsorg. KG Bergström hade fått ett mer skarp underlag att ställa frågor utifrån. Man kan med rätta tycka att det är en feghet utan måtta av en statsminister att inte ge tydligt besked i en viktig debatt.

Det handlar inte om några teoretiska plus eller minus för kommunerna. För Huddinge kommuns del är det 60 miljoner riktiga pengar som ska bort redan innevarande år. Samtidigt riskerar kostnaderna öka för arbetslösheten, som en följd av regeringens havererade jobbpolitik. Sveket mot kommunerna och landstingen är ett hårt slag mot viktiga delar i välfärden som kommer att märkas för eleverna i skolan, för de äldre som behöver omsorg, för landstingens patienter.
Läget förvärras ytterligare kommande år. Därmed hamnar Sverige i den onda trestegsraket som regeringen inte har klarat av att hantera: finanskris, jobbkris och som en följd: en kris i välfärdens kärna. Alliansregeringen har sänkt skatterna med 85 miljarder, något som kanske kan vara trevligt men som man inte hade råd med egentligen.

Förra veckan avslog Reinfeldt de fackliga organisationernas krav på höjt tak i a-kassan med hänvisning till att pengar först ska användas till skola och omsorg. För mig illusterar det på ett tydligt och smärtsamt sätt hur vansinnigt fel och orättvis politiken är.

Koll på S-bloggar hos Johan.
Läs mer: Peter S,

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,