fredag 27 mars 2009

Den som kläckt ur sig ett A för följa upp med ett B

Dagens debattämne är självfallet den DN-debattartikel med Mona Sahlin och Thomas Östros som jag bloggat om tidigare. I skuggan av jobbförslagen och förslagen att rätta till de orimliga orättvisor som regeringen har skapat i skattesystemet har Centern tydligen börjat leta besparingar. Centern vill "vända på alla stenar", och fredar bara försvaret (!) och energi/klimat. Annars är läget i kommuner och landsting allt annat än besparingsvänligt. Fallande skatteintäkter på grund av jobbkris och sänkta skatter som inte funnits täckning för gör läget mörkt. Mer resurser krävs om välfärden ska kunna tryggas. Pensioner, sjukförsäkring, a-kassa är socialförsäkringar som rimligen borde ge mer ersättning, inte mindre. Även inom alliansen finns viljor som kostar pengar. Och i Stockholm har nu alliansvännerna vaknat om skatteutjämningen. Man skrek om det förra perioden när förra regeringen styrde men har nu hållt knäpp tyst. Då -när S styrde - sa man varje landstingsmöte att stockholmsregionen skulle få fyra miljarder bara borgarna vann valet. Det gjorde man. Men nån miljard kom inte.

Så vad tänker då Centern? Och när centern har tänkt klart, vad tänker de övriga allianspartierna? Man ställer sig onekligen frågan om tillsättandet av en besparingsgrupp är signaler om kommande regeringsförslag?

Man kan läsa sig till att det är nästa år som detta ska ge utrymme för att möta bl.a. den höga ungdomsarbetslösheten. Nästa år?? I dagarna kom siffror som visar att Sverige under Reinfeldts ledning har Europas näst högsta arbetslöshet bland de unga. Det är nu som åtgärder behövs.
Det som känns...för att åter travestera Littorin (föresten var är han??) så är det "skit" att centerpartiet först medverkar i en extremt skev fördelningspolitik där man genom sänkta skatter till redan ganska välsituerade frånsäger sig resurser till välfärden. Detta ska nu betalas av annat, och om detta ska centern grupparbeta. Det ska bli rysligt spännande att följa jobbet.

Andra bloggar: Mitt i steget, Krassman, Högberg, Westin, Röda Berget,

Följ sammanfattningarna av S-bloggar genom Johans blogg.
Följ Jobbävningen också på Knuff.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Havsperspektiv sa...

För tusan, om jag nu jobbar ihop en förmögenhet på (hårt) skattade pengar, skall dessa då ALDRIG bli mina egna pengar ?

Varför är det så tjusigt i Socialdemokraternas värld att bli miljonär på Lotto men inte på hårt arbete och risktagande ?

Peter Andersson sa...

Jag har alltid haft svårt med den där argumentationen där det låter som om inte ett öre lämnas kvar till den enskilde. Trodde faktiskt att Astrid Lindgren o Sträng klarade av pomperipossa...för länge sen.

P