söndag 14 mars 2010

Reinfeldts privatsamtal med Turkiet om folkmordsbeslutet

Det verkar påkallat med ännu en kommentar om de mer parlamentariska turerna med anledning av riksdagsbeslutet att erkänna folkmordet på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska greker   som riksdagen tog i veckan. Läser efter tips på Gunilla Svantorps blogg  på SvT:s hemsida:
Statsminister Fredrik Reinfeldt försäkrade dessutom i ett telefonsamtal på lördagen med den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogan att han inte var överens med riksdagen i dess beslut att beteckna övergreppen mot armenier som folkmord.
Man funderar förstås först vad som händer i Sverige. Den svenska riksdagen har fattat ett beslut. Parlamentariskt har det förstås samma "status" som vilket annat beslut som helst. Men det verkar i alla fall som att den regering som Reinfeldt leder har ett tolkningsföreträde som står över det mesta i vårt land. Ser att Lars-Erick har en reaktion som är berättigad i sammanhanget:
Självfallet måste riksdagen få framföra åsikter, det är faktiskt så att riksdagen är utsedd av svenska folket i allmänna val och regeringen sitter endast på riksdagens mandat, regeringen har att rätta sig efter riksdagen. Vill den inte det ska den avgå.
Som jag skrev tidigare i veckan, också nedtecknat av Alliansfritt Sverige, har också Reinfeldt före förra valet gett tydliga besked om den svenska linjen. Jag spekulerar inte i om det gjordes för att säkra olika gruppers stöd på valdagen eller inte, utan noterar bara att det utlovades en linje som nu riksdagen har beslutat om. Trots det beklagar nu Reinfeldt beslutet som han gillade förut, och nu idag har han ändrat sig helt. I alla fall om "timingen" för beslutet. "Grottar" man lite i riksdagsarkiven så finns det signaler om att riksdagsbeslutet egentligen har ännu bredare stöd än vad man kan tro av veckans votering. En sexpartimotion från 2000 exempelvis.

En stilla fundering sveper igenom hjärnan: hur mycket är svensk utrikespolitik präglat av demokratiskt fattade beslut och hur mycket är mer eller mindre privatsamtal som det Reinfeldt nu har haft på en linje till Turkiet?

Fler blogga
r: Olov Lindquist, Gulan Avci, Annika Beijbom
Mer: Armeniska riksförbundet, (S) hemsida, Urban Ahlin i GP om frågan
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern

Intressant
?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer:

Eva Berglund sa...

Kommenterat detta här

http://begrundatoplitat.blogspot.com/2010/03/reinfeldt-bildt-och-riksdagen.html

MVH - Eva

Lars-Erick Forsgren sa...

TAck för länkningen.
Pga frågans utveckling har jag vecklat ut mina åsikter ytterligare nu.
Se här denna länk:
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/folkmordsfragan-uppror-varfor.html

scaber nestor sa...

manuell pingback

http://scabernestor.blogg.se/2010/march/riksdagen-ar-sveriges-hogsta-beslutande-organ.html

Lars-Erick Forsgren sa...

Stickan.
Formellt inget tvång att avgå, rätt. Men jag talar om moral... så gammaldags är jag.
Jag tolkar Reinfeldt yttrande 2006 som att han ansåg att riksdagen ska ta ställning, ja. Har du en annan tolkning?
betr "de flesta 1)", ja i vart fall de flesta bloggare, mera osäkert betr gammelmedia, som är mera underdåniga till Bildt, vars agerande betr skuldfrågan är ytterst märkligt, som närmast kan betecknas som ett indirekt förnekande.
Betr "de flesta 2)". Jag menar, fortfarande då jag håller på moral till och med i politiken, att för att upprätthålla både självrespekt och respekt från omgivningen så ska riksdagen ta ställning i just denna typ av frågor.

Anonym sa...

Affärer går före sunt förnuft?

Det är dags att granska Carl Bildts olje- och energiintressen i den Kaukasiska regionen.

Samt att avslöja vilka ekonomiska intressen som kan ligga bakom delar av Moderaternas hemliga partistöd.

Turkiet kommer ju att bli ett viktigt transitland för stora olje- och gasledningar till Europa.

Kan detta vara anledningen till att Moderaterna intar en ologisk hållning angående folkmordet?