söndag 11 oktober 2009

Gårdsförsäljning - ämne för studie om lobbyistpåverkan

Håll med om själva utgångspunkten i alla fall: ämnet "gårdsförsäljning av alkohol" är ett i förhållande till jobbkrisen, brister i vården, elever som inte klarar skolans mål och i jämförelse med klimatkrisen, ett ganska smalt ämnesområde. Visst kan en eller annat vinkonsument med närhet till skånska potentiella vinförsäljande gårdar ha ett intresse av detta. Visst kan det gynna den viktiga turistnäringen. Men i sig en liten skitsak.

Men genomslaget är nu stort i medierna. Idagens SvD skriver centerns riksdagsledamot Roger Tiefensee om detta, till försvar för gårdsföräljning. Också DN debatt upptas av argumentation för gårdsförsälning. En radda motioner under allmänna motionstiden i riksdagen kräver att förbudet tas bort, motioner som i huvudsak kommer från (m) och (c).

Att frågan inrymmer sociala perspektiv har lyfts upp av Bengt Westerberg. Frågan är väl om ett land som tidigare krökat skallen av sig på fredag och lördagar nu verkar behålla det förhållningssättet till alkohol, samtidigt som vi kompletterar, inte ersätter det, med det sydländska att även på vardagar förtära alkohol till maten.

En närapå helt frånvarande debatt i Sverige handlar om alkoholk och brott. Att brottsligheten ska minskas är alla eniga om. Att fler poliser krävs är också ett populärt (och viktigt) krav. Men öronen är hos många tämligen igenkorkade när samma polis pekar på hur krogars öppettider och alkohol i allmänhet ställer till en massa djävulskap.

Debatten om alkoholen borde kanske mer ta upp att 400.000 barn lever i en miljö av alltför mycket supande. Detta om man ska tro IOGT-NTO som citerar en rapport från Folkhälsoinstitutet.

Om inte barnperspektivet bedöms som tillräckligt kan andra områden kanske påverka vår hållning: en femtedel av alla patienter som tas in till akutsjukvården har alkoholproblem. Inom psykiatrin har kanske 40 procent alkoholproblem. Rent teoretiskt: Om Stockholms lägger 16 miljarder på akutvård kanske det alkoholrelaterade handlar om tre miljarder. (min egen amatörmässiga beräkning för att ge perspektiv)

Att den i sammanhanget lilla frågan om rätten att sälja alkohol vid Skånska gårdar har fått en så pass stor uppmärksamhet borde vara lämpligt att granska utifrån att vi alla som väljare och boendes i Sverige bör känna till hur beslut formas och av vem. Att veta på vilka grunder och beslutsunderlag som riksdagen fattar beslut är viktigt utifrån ett demokratiperspektiv.

Varför blir en ledare i Trelleborgs allehanda till exempel en riksdagsmotion??

Det vore intressant att se en kartläggning av hur frågan har drivits i riksdag och regeringskansli. Varifrån kommer alla underlag? Hur mycket uppskattas ett "frisläppande" handla om i pengar? Hur kommer det sig att två riksdagsgrupper, (m) och (c), har så många "sälja-sprit-på-bondgårds-ledamöter?

Lobbying är, menar jag, en viktig företeelse i en demokrati. Men den bör vara känd av alla och öppen. Låt oss ta gårdsförsälningen som ett skolboksexempel. För egen del begränsas mina gårdsköp av alkohol till att ha köpt vin på Nisse Liedholms gård i Italien. Därmed är jag säkert utmönstrad som trovärdig kritiker. Men hur frågan kan bli så stor är även jag mycket nyfiken på.

Bloggar:
- Mats Sander: "Självklart ska vi tillåta gårdsförsäljning".

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Gustav Andersson sa...

Men Peter, barnperspektivet är väl knappast ett problem för den här typen av distribution. Och det är inte enbart en fråga för skånska vinproducenter. För lanseringen av Stockholms skärgård som kluinariskt turistmål och högklassig livsmedelproducent har också gårdsförsäljning sitt värde. På exempelvis Möja finns en kvalitetsbrännvinsfabrik med prisbelönta och topprecenserade produkter som riskerar att slå igen pga svårigheter att nå kontakt med marknaden.

Kurt sa...

Fakta är att det inte existerar någon gårdstillverkning av alkohol i Sverige, förutom en omfattande hembränning av sprit. Det är hela är bara ett svepskäl för att avveckla systembolaget och alkoholmonopolet på ett romantiskt sätt.

Peter Andersson sa...

Gustav: när det gäller barnperspektivet är det högst relevant men idag alltför avsaknat i debatten om alkohol i stort.

Jag kan både försvara och tycka det är positivt med det du tar upp om en härlig, kryddig o närproducerat snaps inköpt på den lokala gården.

Men ett stort felsteg är att alltför få verkar orka prata alkoholens koppling till annat. Jag saknar helhetsperspektiv.

Man kan inte sitta och grubbla över ökade alkoholskador enda dagen och andra dagen, fristående från det, plädera för längre krogöppettider eller ens för "mer sprit nära dig".

Tycker att första steget måste vara att erkänna kopplingen, med -förstås - utgångspunkten att den sprit (ok, vin och öl) vi köper också av den lokala producenten dricks någon gång. I de flesta fall säkert under gemyt men inte alltid.

. Barnperspektivet kommer in där, för typ 400.000 barn. (får väl säga de allra mest utsatta. Annars är det med stort sannolikhet betydligt fler)

SOrry..det där med "skåne" var lite.väl svepande osv. Håller med och tycker att skärgårdens näringsliv behöver få bättre förutsättningar. Och helikopter med läkare ombord, förstås. :-)

Kurt: Din kommentar har ju bäring på det jag egentligen ville peka på. Dvs kedjan av händelser som gör att en sån här fråga kan ta över så förhållandevis mycket i medier o i riksdagen. Demokratiskt viktigt att lyfta och visa på lobbyist-kedjor. Eller om det råkar vara ett extremt utbrett engagemang hos några ledamöter..bara.

p

Erik Gertkvist sa...

Alkoholen är så insprängd i den svenska kulturen att den kommer att stanna under överskådlig tid. Men stora förändringar sker, tex vad gäller synen på rattonykterhet och behandling av alkoholism.

Alkoholförtäringen på krogen är dock antagligen knappast det stora, avgörande problemet. Christer Pettersson-figurerna (olika mentala störningar, dålig impulskontroll och paranoia som lett till några fängelsevistelser) kommer att berusa sig och i ruset döda varandra* (samt i några fall utomstående) oavsett öppettider.

Gårdsförsäljning av alkohol är en perfekt fråga att driva OCH att skriva om. En liten, lokal fråga med hög gullighets-faktor som berör ett fåtal. Vad är problemet med att låta kufiga hemmakemister sälja sina produkter, så länge Systembolaget erbjuder samma vara till en tredjedel av priset och den svarta marknaden till en femtedel av priset?

Rörande barnen rekommenderar jag faktakoll - typ http://www.magasinetneo.se/blog/topics/2008/10/06/att-moralisera-med-en-siffra


* Det typiska mordet/dråpet i Stockholms polisdistrikt under andra halvan av 90-talet.