måndag 23 mars 2009

Fler i arbete - mer att dela på

Drygt två veckor före valet 2006 skickade konjunkturinstitutet ett pressmeddelande om läget i Sverige.
Konjunkturuppgången fortsätter. BNP växer snabbt och sysselsättningen ökar med 162 000 personer från 2005 till 2008. För en fortsatt hög tillväxt måste arbetskraftsutbudet bli högre. Antalet personer som försörjs med sociala ersättningar minskar med 100 000, men 2008 är nästan 1 miljon i arbetsför ålder försörjda med ersättningar. De offentliga finanserna är starka och det finns ett reformutrymme 2010 på 15 miljarder kronor som ur stabiliseringspolitisk synvinkel bör sparas till den dag konjunkturen vänder ner.
Det var mitt under en intensiv slutspurt inför valet. Jobben och utanförskapet stod i fokus. Socialdemokratin var något bortkommen från den spelplanen. Redan före sommaren hade partiledningen sagt att frågan inte var någon valfråga. Sannolikt berodde bedömningen på att det såg ganska gott ut. Men Allians för Sverige döpte och vann valet 2006 genom valmanifestet "Fler i arbete - mer att dela på". Trots det goda läget lyckades man driva jobben till en valvinnarfråga, möjligen med drivhjälp också att visst förnyelsebehov i väljarkåren.

Idag läser jag i DN o SvD att arbetsförmedlingen räknar om sina prognoser till än mörkare: över 10 procent utan jobb nästa (val)år. Idag hör jag på ekot om ett ökat bidragsberoende, Alliansen, den som styrs och domineras av moderaterna, talade mitt i högkonjunkturen om "massarbetslöshet". Hur beskriver man nu situationen??. De som döpte alliansmanifestet hade rätt: det blir mer att dela på när fler arbetar. Omvänt: det blir mindre att dela på och stora samhällskostnader och kostnader för enskilda när arbetslösheten ökar. Just det händer nu i Sverige.

Egna inlägg om jobben.
Andra bloggare: Eva-Lena, Johan Ulvenlöv,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är fortfarande fler i arbete idag, än 2005.

Anonym sa...

Ett samhälle som skenar iväg rent tekniskt och där det idag bara behövs en person som tidigare krävde fyra personer lär ju aldrig sätta alla i arbete.Detta gäller i samtliga yrken idag och med tanke på att mänskligheten bara ökar så vore det ju roligt att se hur detta fenomen ska lösas på lång sikt.Har själv sett detta i både byggnads,bilindustrin och vårdyrket.Vad ska då alla dessa göra som inte behövs !?.Rulla tummarna avlönade av staten med ett "jag behövs inte på arbetsmarkanden pga överskott bidrag".Ska vi sedan skiftas åt att utnyttja detta yrke eller vi ska vänta på en ny mänsklig svacka i ett kommande världskrig där det efter detta alltid behövts mycket folk inför åteuppbyggnaden under årtionden tills nästa ras !?.För många år sedan som då arbetslös var det en AMS anställd som sa rent ut att det kommer alltid att finnas en grupp arbetslösa i alla länder för att hålla inflationen borta.Varför bekämpas denna arbetslöshet då så hårt på papperet när det uppenbart finns obegränsat med kapital i landet idag med tanke på alla bonusar och löneförhöjningar till privata och statligt anställda chefer.Om man nu vill alla så väl som det påstås vilket är rent skitsnack så hade det ju funnits gott om kapital till även dessa arbetslösa.Demokrati och Kapitalism är inget annat än rent människoförakt för den stora majoriteten.

Arbetaren