söndag 14 mars 2010

Rödgrön ledning och en före detta borgerlig regering

[uppdaterad]Dagens SIFO om väljaropinionen som presenteras i Svd (AB, Exp) påminner starkt om något vi har sett förut. Rödgrön ledning där inte minst miljöpartiet noterar framgångar, en borgerlig allians som förlorar ett parti (Kd) ut ur riksdagen och ett annat (C) hotande nära spärren. Moderaterna "tuggar i sig" de mindre partierna och når 30-procentsgränsen. Hur Fredrik Mellgren i Svd tänker om (S) vet jag inte riktigt. Analysen i hans text är att (S) som i mätningen får 34 procent, (trettiofyra) är "ett sänke" för de rödgröna. Hur det kan betecknas som "sänke" att få stöd av var tredje väljare och enbart tappa ytterst lite är för mig ganska obegripligt. Mellgren för in ett resonemang om stortstäderna som i sak är viktigt. Men det bör knappast här användas för att beskriva de nationella opinionssiffror som SIFO mäter. Många gläds i dagens mätning över Sverigedemokraternas placering utanför riksdagen. Bra!

Läs även kommentarer från
- Johan Westerholm, om spelteorier och om Svd-analysen
- Peter Högberg med kommentarer i samma ämne
- Röda Bergets kommentarer är också nedtecknade med bl.a länk till..
- Claes Krantz som hunnit poste före många

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

Inge sa...

De rödgrönas samarbete innebär att partierna möter gensvar hos olika väljargrupper - totalt en majoritet av väljare.

Alliansen har trätt upp sig på ett högersnöre. Där tänker väljare. t.ex. gamla centerväljare, varför rösta på ett litet högerparti. Om man ska rösta höger är det väl lika bra att välja det stora högerpartiet.

Mona Sahlin har skött sitt jobb med framgång för det samarbetsgäng hon svetsat ihop.

Unknown sa...

Jag har full fårståelse för din glädje att SD ligger utanför riksdagen, men det är dumt att räkna ut oss baserat på en opinionsmätning där vi närmade oss riksdagsgränsen. I februari hade SD 4,77% i snitt hos de sju opinionsinstituten och låg i stort sett stilla i opinionen. I endast två låg vi under 4,0 nämligen Demoskop och Sifo. I mars har endast dessa institut kommit med siffror än så länge. I båda har vi gått fram (+0,45% i genomsnitt) och i Demoskop kom vi åter över riksdagsspärren. Detta utan någon mer omfattande utåtriktad verksamhet alls från vår sida. Vi känner oss faktiskt väldigt nöjda opinionsläget i stort :-)

Unknown sa...

Den sista meningen blev lite konstig. Jag menade självfallet att vi känner oss nöjda med vårt opinionsläge i dagsläget/ mvh

Anonym sa...

Opinionsundersökningarna visar att folket vill ha hög arbetslöshet och jobbflytt utomlands.

Jag vill inte betala priset för detta så jag flyttar innan det är för sent, hej då!

David sa...

Varför tjatar ni etablerade politiker så mycket om opinionsundersökningar?

Procentenheter väljare hit och Procentenheter väljare dit säger oss ju i grund och botten ingenting. Det känns lite som att ni föraktar oss väljare om ni antar att vi kommer rösta på ett visst sätt bara för att alla andra gör det.

Ett bra mycket bättre sätt att fiska väljare genom era bloggar vore att utforma detaljerade och väl efterforskade handlingsplaner för hur ni vill förbättra vårt samhälle och publicera dem i sin helhet här.

Läs ett tiotal av Amelia (Tierdez) Andersdotters inlägg på http://stenskott.wordpress.com/ för att förstå varför hon är en av endast tre folkvalda representanter som inte gjort mig besviken. (De andra två är Christian Engström och Anna Lindh.)