måndag 29 mars 2010

Fel parti för skandal av skandal i Solna?

Mörker i Solna. Men kanske är ljuspunkten helt enkelt valdagen....

Ibland är det som om inte saken i sig utan partibeteckningen på skandalernas politiskt ansvariga avgör genomslagskraften. Det är som om det ibland finns förståelse eller till och med förväntan om att "affärstransaktioner" på gränsen eller till och med över det tillåtna bara SKA finnas. Jag lovar och svär att en liknande händelse i en (S)-styrd kommun hade fyllt ledarsidor, artiklar, borgerliga bloggar och annat. Men där direktörernas främsta parti styr (som i Solna - moderaterna) verkar reaktionerna var lama. Mediaskugga? Ointresse? Till och med viss acceptans? Jag vet inte. Men det är mycket märkligt. 

Det som händer i Solna är en skandal. Som (S) skriver på hemsidan:
Solnaborna har genom den moderatledda majoritetens beslut satsa 218 miljoner i ett kommersiellt riskprojekt och endast två personer har insyn i hur de används.   De frågorna och den vrede som väckts gäller mycket mer än dessa två personers individuella tillkortakommanden och eventuella mutbrott.
Socialdemokraternas i Solna hade årsmöte i lördags. I ett uttalande kräver partiet en hearing för Solnaborna om arenan.
Vi kräver därför en öppen hearing där alla de som hållits ovetande, såväl fullmäktiges övriga ledamöter till Solnas medborgare, får svar på sina frågor om vad som pågått bakom stängda dörrar i arenabolagens styrelserum.

- Hur kommer det sig att kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Salminen bakom ryggen på alla andra Solnapolitiker deltar i sammanträden med arenabolagens styrelser och där är med om att fatta beslut att bevilja stadsdirektören en extra månadslön om 25 000 kronor för att utföra arbete åt dessa bolag?

- Hur kan stadsdirektörens privata intressen och hans arvodering som lobbyist för arenabolagen ha stått i konflikt med hans uppgift att som ägarrepresentant för Solna tillvarata invånarnas intressen?

- Hur väl har Solna stad med detta upplägg klarat att bevaka intressena åt sitt främsta varumärke AIK? Arenabolagets talesman har ju t o m gått ut i media och sagt att det inte är viktigt att AIK spelar på arenan?

Jag blir ärligt och uppriktigt förbannad över att reaktionerna blir till smekningar ibland och till hård media avrätting i andra sammanhang. Det lättsinne som Solnas moderata "borgmästare" har uppvisat är ljusår från vad som kan tolereras av en ledare.

Bloggat om detta:
- Johanna Graf: "Skulle du köpa en begagnad bil av denne man?"
- Johanna Graf: "När skiten träffar fläkten"
- Johanna ger länkar till andra: Malin Siwe har fattat galoppen, som vanligt. Aftonbladet skriver. Dagens Industris artikel har många kommenterat. Här har de en uppföljare. Rapportrapporterar.Bara jävligt, sjaskigt och sorgligt skriver Landskrona från sidan .Anna Vikström skriver också. Och Kärlek & Uppror. Och Fastighetssverige. OchAffärsvärlden. Och Peter Andersson ,En artikel i SKTF-tidningen och en liten DNnotis
- S-buzz om skandalen
- Hittar noll om detta på Solnamoderaternas hemsida, däremot en presentation av fullmäktigelistan.
- Solna stad har ett pressmeddelande om att stadsdirektören tar ledigt pga "skriverier och spekulation"
- Hagalundssossen om bla detta...
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern

Pressmeddelande från S i Solna.

- Öppna sammanträdesdörrarna, Salminen!

Nu har en juridisk utredning om mutbrott i samband med stadens inblandning i arenabolagen startats. Oavsett vad denna utredning kommer fram till kvarstår grundproblemet: Solnaborna har genom den moderatledda majoritetens beslut satsa 218 miljoner i ett kommersiellt riskprojekt och endast två personer har insyn i hur de används. De frågorna och den vrede som väckts gäller mycket mer än dessa två personers individuella tillkortakommanden och eventuella mutbrott.

Vi kräver därför en öppen hearing där alla de som hållits ovetande, såväl fullmäktiges övriga ledamöter till Solnas medborgare, får svar på sina frågor om vad som pågått bakom stängda dörrar i arenabolagens styrelserum.

- Hur kommer det sig att kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Salminen bakom ryggen på alla andra Solnapolitiker deltar i sammanträden med arenabolagens styrelser och där är med om att fatta beslut att bevilja stadsdirektören en extra månadslön om 25 000 kronor för att utföra arbete åt dessa bolag?

- Hur kan stadsdirektörens privata intressen och hans arvodering som lobbyist för arenabolagen ha stått i konflikt med hans uppgift att som ägarrepresentant för Solna tillvarata invånarnas intressen?

- Hur väl har Solna stad med detta upplägg klarat att bevaka intressena åt sitt främsta varumärke AIK? Arenabolagets talesman har ju t o m gått ut i media och sagt att det inte är viktigt att AIK spelar på arenan?

Av alla de samtal, mail och nätkommentarer som inkommit sedan avslöjandet i torsdags, kommer det behövas en stor lokal för hearingen. Som en Solnabo föreslog:
- Kanske Råsundastadion?

Socialdemokraterna röstade redan 2007 nej till att kommunen skulle gå in som delägare och bygga, äga och driva en Nationalarena. Vi påtalade riskerna för att en konflikt kunde uppstå mellan Solna stads och de kommersiella intressena bakom bolagen. Vi påtalade också bristen på demokratisk insyn i aktiebolagen, och inte minst påtalade vi den mycket stora ekonomiska risk som ligger i att staden satsar 220 miljoner kronor i det som vi bedömer som mycket osäkra projektet Nationalarenan. Vi påtalade de ekonomiska riskerna och den usla insynen. Revisorerna kom kort därefter med kritik på samma punkter och krävde såväl förbättrad insyn som finansiell riskanalys, men trots det har ingetdera åtgärdats.

Nu har det dessutom visat sig att Nationalarenan för Solnalaget AIK blir en mycket tveksam ersättning för förlusten av hemmaarenan Råsunda och AIK:s medlemmar har på sitt årsmöte i mars beslutat att se sig om efter andra alternativ.

För mer info kontakta oppositionsrådet Johanna Graf (S)
070 622 99 00

KS-ordförande Salminen och de övriga ansvariga i den styrande majoriteten har nu dagen på sig att fundera. I kväll sammanträder Solna kommunfullmäktige, där ett antal frågor om arenaskandalen kommer att ställas i form av s k "enkel fråga". Sammanträdet är öppet för allmänheten och startar 18.30 på 1 tr i Solna Stadshus, Stadshusgången 2 i Solna Centrum.
Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Öppen fråga angående kommunala bolag. Är inte anledningen till kommunala bolagsbildningar att det är fördelaktigt för kommunerna ur skattesynpunkt?
Nackdelen är såvitt jag förstår den bristande insynen.
Borde det inte finnas en speciell bolagslag för kommunala bolag?

Peter Andersson sa...

tror att den vanligaste förklaringen är att kommuner sett aktiebolagslaget som "smidig" att bedriva viss verksamhet i. Tyvärr har det ofta byggt på en fördom mot politiken där demokrati ses som ett hinder, och tungrott. Tror trots det att den största bristen är att kommuner som ägare oftas är alltför passiva.

Tror inte att det handlar om skattefrågor. jag tycker inte heller att det är fler bolagsformer som behövs, även om jag vet att ledande inom ex de allmännyttiga bostadsföretagen SABO har pläderat för det.

P

Anonym sa...

Anledningen till min fråga var det här inlägget jag kom att tänka på.

http://berzell.se/page/4/
Bolagsform och politik.

B.