tisdag 15 maj 2012

Twitterbävning om Reinfeldt och "etniska svenskar mitt i livet"


I går kväll
klockan 19.09.46 skickade TT ut sitt meddelande med den föga upphetsande rubriken "finanspolitikNV2: Reinfeldt kommenterar)". Det var hans kommentarer till Finanspolitiska rådets rapport, som ju bland annat ger regeringen kritik om den sänkta restaurangmomsen och betecknar den som "överskattat" och "ineffektiv" när det gäller att skapa jobb. Reinfeldt får frågan:
Hur länge ska man vänta innan man stimulerar ekonomin? Till tio procents arbetslöshet? Det är nu en arbetslöshet som ni beskrev som massarbetslöshet 2006. 
Reinfeldt svarar:
- Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet. Vi beskrev då (2006) ett vidare utanförskap som handlade om att en stor del av de som var i arbetsför ålder, men som inte jobbade, inte beskrevs som arbetslösa. Och utanförskapet har minskat
Det leder fram till en artikel i DN som uppdaterades strax efter åtta, till en postning på bloggen Alliansfritt Sverige och till en twitterbävning av sällan skådat slag. (min bedömning). Dels i det allmänna flödet men också på hashtags som #ReinfeldtTT och #Svenskarmittilivet. Själv bloggade jag om uttalandet strax efter halv tolv.

Att moderaterna tog mycket allvarligt på saken visas av vilka företrädare som finns på Twitter mitt i natten och gör försökt att vända frågan från det det är till en fråga om att Reinfeldt uppmärksammar hög arbetslöshet bland personer med utländsk bakgrund. "Är inte det en viktig fråga" är det man försöker sätta. Ett självklart svar för de flesta av oss men det var ju inte den saken som fick Twitter att explodera.

Reinfeldt själv finns ju inte på Twitter. Hans partisekreterare Kent Persson håller sig borta med ett undantag: en egen bloggpost där syftet mer är att försvara kritiken om restaurangmomsen. Men där finns "propagandaminister" Per Schlingmann som normalt skickar ett par tweets per dag. I natt blev det åtta plus några retweetade. I debatten deltar också Tomas Tobé, ordförande i arbetsmarknadsutskottet, (m) och Anna Kinberg Batra, gruppledare för (m) i riksdagen. Där finns sjävklart också bloggare och twittrare som Fredrik Antonsson, Edvin Alam, Thomas BöhlmarkFredrik Axelsson och Frida Jakobsson, webbansvarig hos moderaterna. Till detta kommer förstås en rad andra twittrare, politiskt aktiva som "fria debattörer".

Det om själva "bävningen". I sak kan uttalandet i sig vara ett rent misstag och en "olycklig formulering". Men det som faktiskt står där, utan tvekan, framkallar funderingar om syfte och om bakomliggande tankar. Vad står det för att man / han alls formulerar svaret så? Reinfeldt bemöter alltså en fråga om massarbetslöshet med att förklara att det inte är korrekt. Och "beviset" för att Reinfeldt tycker sig ha rätt och kritikerna fel är att " Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet". 

Nu stämmer ju det som de krishanterande twittrarna i moderaterna försöker vrida Reinfeldts uttalande till. Det är en högre arbetslöshet hos personer med utländsk bakgrund, en oerhört viktig utmaning som kräver riktig jobbpolitik. Men det är inte vad just den här debatten handlar om. Varför tal om "etniska svenskar" för att visa att vi inte har "massarbetslöshet"? Och vad i jösse namn får Reinfeldt att lägga till uttrrycket "mitt i livet"? 

Själv kunde jag inte undgå att koppla gårdagens korkade uttalande till ett tidigare: Reinfeldt fick då frågan av DN
Fråga: Människor som inte har något jobb eller människor som är förhindrade att arbeta, hör de också till de nya Moderaterna? Svar: – Jag misstror det här med att alla ska rösta på ett parti. Jag vill bara markera att Moderaterna är det naturliga valet för dem som jobbar.
Inte samma fråga. Inte lika direkt upprörande. Men ändå något som antyder en grundsyn av uteslutande av människor och då människor som har det ganska tufft i livet. Gärna fler arbetande väljare till (m) men för arbetselösa finns det andra partier. Den synen får i alla fall mig att må illa.

Fler: Essbeck, Det perfekta livet, Leines blogg, Parkstugan,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,