måndag 21 maj 2012

Sverige rasar i välfärdsliga


"Sverige har rasat..
.". Det är inledningsorden i en artikel i SvD som berättar om en rapport till den parlamentariska Socialförsäkringsutredningen. Där analyseras utvecklingen av sjuk-, arbetsskade- och arbetslöshetsförsäkringarna i Sverige i ett internationellt perspektiv. Rapporten visar att "den svenska modellen" gröps ur alltmer. Ersättningsnivåerna har sjunkit i Sverige i samtliga tre socialförsäkringar. Den tidigare goda tanken att alla omfattas av välfärden och får ut något av den när man hamnar i svåra situationer verkar rämna. För a-kassan är försämringarna störst: Där är Sverige nu på en sämre plats än Danmark, Italien och Belgien. I dag får bara 12 procent av de arbetslösa en a-kassa som ger 80 procent av den faktiska lönen.

När det gäller den mörka utvecklingen av a-kassan i jämförlse med andra OECD-länder handlar det om en lång tids försyndelser som går tillbaka till krisåren på 90-talet och S-regeringen. Jag minns Sundsvallskongressen, där jag var ombud, då (S) skulle ta de första stegen att renovera de brister i välfärden skapades när de stora besparingarna genomfördes i början av 90-talet, då av en borgerlig regering. Välfärden med definitionen välfärdsverksamheter skulle komma först. Socialförsäkringarna fick vänta. Det blev inte mycket till "återställare" ens när ekonomin blev bättre.

Men trots att är det det Reinfeldt kallar "vår arbetslinje" som har orsakat raset och botten på staplarnas utveckling. "Vår arbetslinje" innehöll en medveten försämring i a-kassa och sjukförsäkring. Det var ju så jobbskatteavdragen skulle betalas. Det kunde få väljarstöd på det sätt som Göran Eriksson i SvD beskriver bra i en analys. Med att sätta bilden av någon slags "politisk excess" där pengar rann ut till ("typ") arbetsovilliga svenskar som hellre levde på ersättningar än jobbade. Den bilden byggdes upp och gjorde motståndet mot försämringarna mycket mindre.

Idag slår detta verkliga systemskifte hårt mot enskilda. "Trygghet i förändring" är ett minne blott. Och några tecken på att nuvarande makthavare ska förändra utvecklingen finns väl inte. En svag förhoppning kanske man ändå kan ha: Precis som för mig måste det vara uppenbart för allianspartierna att man ligger risigt till i opinionen. Man måste också ha kännedom om att den senaste valrörelsens sista vecka möjligen, efter sjukförsäkringsdebatten, var det som orsakade att man tappade majoriteten i riksdagen. Valvinst som lockar och att säkra makten kan kanske vara en faktor som får Reinfeldt att närmare valet uttala ord som "En god a-kassa och sjukförsäkring är viktiga inslag i vår arbetslinje". För trots allt är politik det möjligas konst.

Fler:
Löntagarbloggen,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,