fredag 11 maj 2012

Lundin Petrolium, Carl Bildt och public service-miss

Gårdagens gräl på Lundin Petroliums bolagsstämma kan ses på minst två sätt: Det handlar om själva sakfrågan, om ansvaret som bolaget har och prövas för när det gäller brott mot mänskliga rättigheter i Etiopien och Sudan. Frågan utreds av internationella åklagarkammaren. Det mer inrikespolitiska gäller ju inte bara frågan om brott eller inte brott. Det handlar om en sittande utrikesministers tidigare roll i styrelsen för ett bolag som är föremål för utredning om brott mot folkrätten. Det är stort och viktigt alldeles oavsett det juridiska bevisen och utredningarna.

I går avfärdade oljebolaget kraven på en opartisk utredning, när man träffades till bolagsstämma på Grand Hotel i Stockholm. De välklädda och välpolerade företagsledarna tröttnade på en del ägares krav på utredning och den högste direktören själv, Ian Lundin, lär har slitit bort mikrofonen från Kerstin Lundell, författaren som granskat företaget under lång tid. Här i Grand Hotels "finsalar" skulle minsann inga kritiska röster få utrymme att svärta ner bolaget som säkert hellre ville tala finansiella resultat. Som årsredovisningen för 2011 anger: "Lundin Petroleum producerade ett utmärkt finansiellt resultat för 2011 med ett resultat efter skatt för året om 155,2 MUSD"

Det volymen pengar säger en del vad det handlar om för intressen. Oaktat detta önskade ett antal ägare en oberoende utredning av företagets ansvar, bland annat Folksam. Så blev det nu inte.

I Rapports sändning blir allt oerhört märkligt. Först ett inslag från bolagsstämman. Direkt efter kommer ett inslag med Carl Bildt, den förre styrelseledamoten i Lundin Oil, som inte blir ombedd att kommentera bolagsstämman utan i stället rapporterar om kontakter med Etiopiens regering. Som om en vindpust har blåst bort allt ansvar från den tidigare ledamoten i styrelsen.

Carl Bildt har under hela affären varit ovillig att ge sina kommentarer i frågan. Något som förstås är högst begripligt med tanke på den orimliga kopplingen mellan en svensk utrikesminister och ett bolag som anklagas för folkrättsbrott. Men är kopplingen avbruten? När Bildt i ett tidigare skede ändå gav en bloggkommentar om affären, länkade han till Lundins egen utredning på deras hemsida.

Ibland ges politiska företrädare och andra någon slags medial vaccination mot kritiska mediefrågor. Det här är ett sådant fall även om en del, som Ekot, har granskat affären. Men allt verkar rinna av Bildt oaktat det ansvar han har som tidigare ledamot i styrelsen. Men, som Ian Lundin själv säger i medierna. "Det pågår en förundersökning mot oss". Kopplingen mellan den och en svensk utrikesminister är synnerligen värd att uppmärksamma, även i public service-TV.

Mer: Röda Berget, Martin Moberg,  Dagens arena, Mina Betraktelser, Ellen Aguirre,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,