Det parlamentariska spelet inför valet 2014 uppmärksammas idag eftersom Miljöpartiet markerar oberoende. Partiet tänker inte före valet ansluta sig till något "läger" utan går till val själva. Jag vet inte vilket parti på den vänstra sidan av blockgränsen som inte vill göra så. Det är bra för demokratin och bra för väljarna. De får tydligare besked av vad partierna vill än när de grötas ihop i allianser och göms undan bakom större partiers skynken.
Hur Miljöpartiet gör är det partiets ensak. Jag tror inte heller på någon upprepning av det rödgröna, även om jag var stakt anhängare av tanken förra valet. Socialdemokratin har tack vare Löfvens ledarskap lyfts ur det politiska träsket då siffror om väljarstödet gick nedåt 20 procent (dvs ändå ett dubbelt Mp....) Det återstår mycket av arbetet med den konkreta politiken. Närmast en budget i höst, sedan en partikongress och så valmanifest. Även (S) behöver ett internfokus med blicken och öronen riktad mot väljarna.
Även om jag känner respekt för Mp:s inställning kan jag fundera på hur de tänker. I SvD-artikeln säger Jämtlands Anna Hildebrand: "Vi är verkligen både och; vi har både vänsterpolitik och högerpolitik". Samtidigt är partiets väljare ganska tydliga i SvTs stora valundersökning. Över 70 procent av partiets väljare säger sig vara "vänster" på den politiska skalan. Och för Mp är det politiskt risktagande att närma sig stöd till Reinfeldts politik och allians.
Frågan är föresten om den kommer att finnas kvar 2014? Det är långt till valet. Samtidigt som Moderaterna dominerar totalt ligger partier som C och Kd under eller i närheten av spärren till riksdagen. I någon mätning nyligen drogs även Folkpartiet nedåt. Trenden för Kd är oerhört allvarlig. Fram till 2010 hade partiet legat runt spärren utan vid något tillfälle då man var under. Sedan dess tvärtom: Man har endast vid något tillfälle varit över. Inte konstigt att Reinfeldt har sneglat på Mp.
Gissningsvis kommer de små allianspartierna att markera för Reinfeldt att de behöver friare spelrum. Allt för att synas och profilera sig. Med det följer otydlighet och oklarheter om riktningen för hela borgerligheten. En utveckling som riskerar att förstöra ansträngningarna att få ett ökat väljarstöd, något som Reinfeldt måste kamma hem om han ska kunna fortsätta regera.
Risken för Mp med dagens utspel är att man delvis presenterar sig som "högerparti". Väljarna kommer möjligen att fundera över i vilka situationer som partiet är beredd att rösta Ja till Reinfeldt som fortsatt statsminister för Sverige. En dyster tanke...
Mer: DN,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, miljöpartiet, alliansen, socialdemokraterna, val 2014