måndag 14 maj 2012

Faktakoll, krogmoms och Inte ett kommatecken rätt i alliansens jobbpolitik


Idag har Svenska Dagbladets Faktakoll granskat en uppgift från Kent Persson, moderaternas nyvalda partisekreterare. Kent och moderaterna får gult ljus av faktakollen. Men, skriver SvD
Kent Persson och alliansen slår inte kategoriskt fast att 14 000 eller något fler jobb försvinner om den sänkta arbetsgivaravgiften slopas. Påståendet är att en eventuell höjning hotar jobben. Om detta är sant eller falskt vet vi alltså inte. Därför blir det gult ljus. Hade de däremot påstått att 14 000 jobb försvinner hade det med största sannolikhet blivit rött.
För mig får politisk debatt gärna vara het och tuff. Det både får och ska bygga på värderingar och gärna på ett äkta engagemang och känslor. Ideologiska skillnader är viktiga att få fram, precis som konkreta förslag och politik. Men i den bild jag har av politik så är lögner oerhört sällsynta. (ja!)  Det handlar oftast om olika bedömningar, som inte sällan utgår från värderingar av samhället. En del kan nog uppfatta det som om någon ljuger. Så är det nog väldigt sällan i politiken. Faktiskt.

Vad man ska kalla de moderata påståendena om att jobb "hotas" av S-förslagen, vet jag däremot inte. Att återställa arbetsgivaravgiften för den som anställer unga har varit månadens "skräckbudskap" från moderater och allians. Sänkningen har inte haft någon effekt på jobben. Däremot vill S i stället rikta resurserna mer precist så att det hjälper dem som är arbetslösa. I några inlägg har jag därför efterlyst en granskning av moderaternas påstående att 14 000 jobb "hotas" med S-politiken. (se lista nedan) 

Om mina små inlägg eller twittrandet om dessa har lett fram till granskningen vet jag inte. Det viktiga är att påståendet har ifrågasatts. Jag blev ännu mer ivrig och bestämd om att granskningen behövdes efter att hela alliansen hade presenterat en rapport på ämnet. Då, ett par dagar efter att Kent Persson och moderater hade gått ut med siffran 14 000 hade den i alliansens rapport ökat till 18 500. Varför och hur? Det var min fråga. Kent Persson bloggade även om det. Begreppet "hotar" finns kvar. Totalen har ökat till 25 000 jobb. Men specificerat i alliansens rapport är det alltså 18 500 för höjningen av arbetsgivaravgifter.

Jag hoppas och tror att Svenska Dagbladets Faktakoll återkommer till detta.

Jag kan ha synpunkter på SvDs bedömning om färgen på ljussignalen. Den borde nog vara röd, illröd, men jag tycker att det är bra att man som faktakoll håller sig till just fakta. Däremot är det nog ordvalet "hotar" om motståndarna i politisk retorik väl så grovt i ett budskap som ett mer faktamässigt omdöme. Här kan alltså Kent Persson, (eller kanske Schlingmann bakom allt...) ha gjort medvetna bedömningar om att ett ord som ger gult i stället för rött i faktakollen ändå har bättre effekt när det gäller att skrämma med S-politik. Möjligen. Det är mycket trist.

Som så kallad "lök på laxen" för den moderata trovärdigheten kommer idag Finanspolitiska rådet med en skarp kritik mot den största satsningen i årets budget: Den sänka krogmomsen som skulle ge som många nya jobb. Experterna skriver i rapporten:
Regeringens mest kostsamma åtgärd i Budgetpropositionen för 2012 är sänkningen av momsen på restaurang- och catering-tjänster. Rådet gör bedömningen att de beräknade effekterna på arbetslösheten och sysselsättningen av reformen är överskattade. Vi anser också att den reducerade skattesatsen är ett ineffektivt sätt att minska de administrativa kostnaderna. Den sänkta momsen på restaurang- och cateringtjänster har snarast karaktären av ett branschstöd.
Om detta har Kent inte så mycket att säga annat än att det är "för tidigt att döma ut". Säger Kent den 14 maj samtidigt som Svenskt Näringsliv redan den 10 januari drog säkra slutsatser. I det fallet har nog Kent rätt. Det är en klen tröst till det gula ljuset i dagens Faktakoll. Ett guld sken med klara nyanser av rött, enligt min mening. Dessa två nyheter om missbedömningar och felsatsningar handlar om det alliansregeringen själva har pekat ut som sin viktigaste uppgift. Att fixa jobbpolitiken!


Egna tidigare inlägg om moderaternas siffertrixande: ( i år alltså!) 

- Om "bidrag till 43 procent".
- 8 maj om "Ännu har alliansen inte svarat om siffertrixandet".
- 28 april "Bättre svar krävs om de 14.000 jobben, Kent Persson"
- 26 april: "S-politik för jobb och moderater med påhittade siffror" 

Fler som uppmärksammar: Röda Berget1, Röda Berget2, Röda Berget 3DN, SvD, Ekot, Norrköpingsbloggen, Göran Johansson, Martin Moberg, Thomas Böhlmark, Annika Högberg,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,