lördag 5 maj 2012

Opinioner, riksdagsspärrar och regeringsfrågan

Novus Poll of polls: Kd nästan säkert över spärren fram till okt 2010. Därefter nästan säkert under...
Fredagens opinionsmätning från Demoskop bekräftade en remarkabel framryckning för Stefan Löfven och Socialdemokraterna. Partiet får 35,5 procent och för hela det "rödgröna laget" nås siffran 51,4. Expressen berättar att "Statsministern ser allvarlig på läget". Det finns anledning för honom att göra det, även om mätningar aldrig ska ses som valresultat utan mer (för oppositionen) som positiv input att jobba hårdare.

Alliansregeringen är redan idag en minoritetsregering. Det är fyra partier som förändrar Sverige i helt fel riktning men som alltså saknar stöd hos en majoritet av väljarna. Politiken bärs upp av fyra partier där ett av dem, Kristdemokraterna, har gjort en opinionsmässig resa de senaste åren som borde göra Kd och Göran Hägglund en aning ödmjuka. I Novis "Poll of polls" blir det bekymmersamma läget tydligt. Fram till valet 2010 hade Kd sedan ett år före pendlat strax ovanför riksdagsspärren med någon enstaka mätning därunder. Sedan oktober 2010 är scenen en annan: Placeringen under spärren är "vana" och toppar upp över densamma är undantag. I det läget talar partiledaren Hägglund om "Avsossefiering". Att hans parti har suttit i regeringen i 5.5 år är naturligtvis en tillräcklig replik på det retoriska. Att läget för Kd i opinionen ser ut som det gör borde i stället leda till större mått av självprövning än angrepp på oppositionen.

Annie Lööf valdes till partiledare för Centern i september förra året. Då var partiet på väg upp mot sexprocentsnivån men vände, doppade och började luta nedåt. 4,7 procent i Novus och 4,8 i Demoskop. Där blir också Folkpartiet en tiondel mindre än (C). KD, C och FP således nära spärren. Inte konstigt att Reinfeldt är orolig. En annan effekt av opinionsläget blir att de försök som alliansföreträdare har gjort att sätta regeringsfrågan på dagordningen blir allt mer riskabel för dem själva. Visst är det valresultat som gäller, inte mätningar. Men om tre av fyra partier i alliansen gång efter gång snuddar vid riksdagsspärren så kommer säkert väljare i allmänhet att fråga sig hur det ska gå ihop. Reinfeldt är ju en minoritetsledare till och med idag.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,