tisdag 8 maj 2012

Dagsopinionen

Skriver och kommentar man opinionsmätningar när det går upp så bör man av etiska skäl (eller kanske av starkt politiskt intresse?) också kommentera nedförsåkningar. Så är det i dagens mätning från United Minds där Aftonbladet förser nyheten med rubriken, "Nu är festen över, Löfven". Fest eller inte så går i alla fall bakåt i dag. Ingenting att förvånas över. Så är det med mätningar.

Det rödgröna blocket får 48,4 och alliansen 44,2. (S) backar till 34. Av allianspartierna är det bara Kristdemokraterna som ligger under riksdagsspärren, 3,2. Men bara den anmärkningen är värd att uppmärksamma. Att två av fyra partier i en regering inte ens är säkra på riksdagsspärren är förstås värt att notera. Centern klara sig med nöd och näppe, med sina 4,6 procent. Moderaterna når i mätningen inte upp till 30 procent och ligger under sitt valresultat.

United Minds har gjort mätningen fram till 6 mars. Det var efter S-motionen om budgeten men före Agendas partiledardebatt. För alla oss som följde debatten och kunde se och höra argumenten, höra regeringen pressad om arbetslösheten, höra Stefan Löfven ta initiativ till samarbete över blockgränsen medan Reinfeldt strålade av arrogans, ja vi ser nu fram emot att den debatten ska avspegla sig i en kommande mätning.

Visst kan nedgången också förklaras med att konkretiserad politik är lättare att ta ställning till än enbart positiva personporträtt. När (S) konkretiserar en del av politiken i vårbudgeten reagerar säkert en del väljare med funderingar när sådant som återtagna, sänkta arbetsgivaravgifter och krogmoms finns med. Möjligen tror en del på att det som inte visar sig fungera som jobbskapande åtgärder ändå funkar. Alliansens budget innehöll ett skarpt förslag: Att subventionera uthyrning av delar av en bostad. Resten av konkret politik skjuts till i höst.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,