tisdag 8 maj 2012

Ännu har Alliansen inte svarat om siffertrixandet

I några inlägg efterlyste jag för ett tag sedan svar på varför de siffror som moderaterna och alliansen använder ändras med korta mellanrum. När moderaterna i ett antal utspel skrämde med att 14 000 jobb hotades om (S) återtar den sänka arbetsgivaravgiften för unga var redan det ett frågetecken. Kent Persson bloggade om det men svarade inte på mina funderingar. "Från finansdepartementet" skrev Tomas Tobé (m) till mig på twitter. Några dagar efter blev det rörigt igen. Då i en alliansrapport som angav siffran till 18 500. Också från "Finansdepartementet".

TCOs "Utredarna" skriver om saken och Göran Zettergren formulerar ett tydligt frågetecken
Regeringen har alltså infört mycket dyra åtgärder – enligt uppgift 16 miljarder kronor – som enligt egna beräkningar inte kommer att skapa mer än 3 900 nya jobb. Samtidigt hävdar alliansen att om vi idag skulle ta bort dessa åtgärder så skulle vi förlora upp till 18 500 jobb. Vi skulle alltså förlora drygt 12 000 fler jobb på att återställa arbetsgivaravgifterna till tidigare nivå än vi vann på att sänka avgifterna från början.Är det bara jag som inte hänger med i beräkningen?
Nej vi är nog ganska många som börjar ifrågasätta trovärdigheten i det ständiga sifferbollandet. 

Viktigast förstås sakfrågan: Som flera expertorgan visar är det oerhört svårt att hävda att det har gett fler jobb med den sänkta arbetsgivaravgiften. Och Annie Lööf fick rött ljus av SvD Faktakoll när hon hävdade att 34.000 jobb hade försvunnit under tidigare år när ingångslöner hade höjts. Fel då, fel nu.

Fler: Alliansfritt, Röda Berget,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,