torsdag 3 maj 2012

S med jobbpolitik - i ett Sverige som lovats arbetslinje

"Kunskap och arbete bygger Sverige", heter den. Vad är det egentligt stora i den S-budgetmotion som presenterades igår? Det handlar nog inte om enskilda poster eller möjligen en del önskemål om att fler poster borde ha funnits med. Det riktigt stora är att partiet alls behöver lägga fram ett dokument med tyngden på arbetslöshetsbekämpning. 2006 vann allianspartierna regeringsmakten på frågan om jobben. Sex år därefter må man tvista om statistiken men ändå vara överens om att arbetslösheten är ett jätteproblem, inte minst i gruppen unga och bland de som har en utländsk bakgrund. Ett samhällsproblem som alla röster från allianspartierna talade om, i princip skulle vara utraderat bara man röstade på dem.

Så är nu inte fallet. En arbetslöshet på nära åtta procent, en hög ungdomsarbetslöshet och allt fler som hamnar utanför under lång tid, ställer krav på politiken. Och det räcker inte att, likt de borgerliga, köra kostsamma testballonger och hoppas att något ska fungera. Sänkt krogmoms, generella sänkningar av arbetsgivaravgifter, jobbskatteavdrag eller sämre ersättningar i trygghetsförsäkringarna har inte löst arbetslöshetens problem i Sverige. Det är solklart! I takt med att arbetslösheten biter sig fast blir människor allt mer beroende av socialbidrag för sin försörjning. Så ser det ut i Fredrik Reinfeldts Sverige.

Vårmotionen ska matcha vårbudgeten. En tunn vårbudget från regeringen har möjligen gett en tunn vårmotion med många besked som lämnas senare. Samtidigt är inriktningen tydlig och insatserna mot arbetslösheten mer konkreta i S-motionen än i de texter som partierna som styr landet lyckats prestera. Mål för jobben, samverkan för innovationer och nya jobb, utbildningskontrakt, traineejobb, sommarjobb enligt Nynäshamnsmodellen, förslag för riskkapitalförsörjningen och uttryck för högre ambitioner när det gäller infrastruktur och kunskapsskolan. Det är en bra grund för att bygga vidare på vårmotionen till en skarp budget 2013.

Samtidigt svarar det regeringsbärande partiet med upprepningar av halvlögner och sifferförvanskningar. Jag noterar att den ansvariga för arbetslösheten, Hillevi Engström, nu inte använder fejk-siffran "14 000 jobb försvinner med S", en hitta-på-sak som har använts brett av moderaterna. När partiet talar om chockhöjningar av kostnader för att anställa har man först räknat galet fel och sen stannar man halvvägs utan att räkna med det som de höjda arbetsgivaravgifterna används till i form av mer precisa och träffsäkra insatser. "Politisk matematik", kanske.

S-motionen har inriktningen på jobben och bekämpning av arbetslösheten. Det borde inte ha behövt vara så om alliansregeringen hade presterat bättre på det område där man lovade väljarna mest. I ett Sverige som utlovats "arbetslinje" men som fått sänka ersättningar i a-kassa och sjukförsäkring, i ett Sverige där klyftorna ökar och i ett Sverige där regeringen passivt lutar sig tillbaka med egen skrytretorik behövs andra makthavare som gör något, inte bara pratar. (S) budgetmotion duger gott som bas för en skarp valplattform som kan ge ett av många efterlängtat regeringsskifte i nationen.

Mer: DN, AB, Ekot,
Fler: Roger Jönsson, Johan Westerholm, In your face, Peter Högberg, Martin Moberg,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,