lördag 12 maj 2012

Löfven frågas ut av både radio och arbetsgruppernas parti


S-ledaren
Stefan Löfven gör senare idag sitt första "framträdande" i Ekots lördagsintervju. En av de riktigt vassa journalisterna vi har i Sverige, Tomas Ramberg, kommer att pressa Löfven på besked om politiken. Gissningsvis handlar frågorna om jobben och det S-märkta alternativet för att pressa ner arbetslösheten, om ekonomisk trovärdighet och om andra sakområden. Det är väl inte alltför vågat att gissa att frågor som regeringsalternativ, relationen till LO, opinionsframgångarna, den tidigare S-krisen, anklagelserna om att vara "bidragsparti" och frågor om kärnkraft och energi kommer upp. Det jag själv har sett av Löfvens tidigare framträdanden gör mig absolut inte orolig. Det finns en tydlig inriktning i budskapet, den lagda vårmotionen har besked på några centrala punkter även om mycket ska klargöras i detaljer till höstens skarpare budgetförslag.

Samtidigt pressas Löfven på svar också av motståndarna. Det som kanske kan betecknas som "arbetsgruppernas parti" - moderaterna- skriver på Newsmill ,med kopia på Kents blogg, om sina förväntningar på Löfvens besked. Partiet leder som bekant en alliansregering vars enda skarpa förslag i vårbudgeten var skattesubventioner för andrahandsuthyrning. De förväntar sig alltså att oppositionen ska vara mer konkreta än regeringsmakten själv om politiken. Man kan också notera att inlägget på Newsmill nu saknar siffror. En ganska ovanlig sak i nationell politik därför att man vet att siffror har ett visst genomslag hos bevakande journalister. Men det finns möjligen förklaringar till sifferlösheten.

Anna Kinberg Batra och Kent Persson slår också knut på sig själva i dagens texter. Man leder ju en minoritetsregering idag och för att garantera Reinfeldts statsministerpost efter valet 2014 ska ingen möda sparas. Därför har olika företrädare för alliansen, senast Centerpartiet, försökt få in Miljöpartiet i högerburen. Men oaktat dessa kärleksförklaringar till de gröna blir ljudet ett helt annat när det handlar om (S) eventuella regeringssamarbete med Mp. "Eller blir det med Miljöpartiet och Åsa Romsons bensinskattechock?, frågar sig Persson/Kinberg Batra om oppositionssamarbetet. En parantes i det sammanhanget är att ett Miljöparti där över 70 procent av väljarna i de två senaste valen har sagt sig stå till "vänster" på den politiska skalan, måste vara väldigt försiktiga när det gäller samarbete höger ut. Även om det inom partiet säkert finns krafter som så önskar.

Arbetsgruppernas parti med Reinfeldt i spetsen kommer att möta ett rejält motstånd i den politiska debatten fram till vallokalerna stänger på valdagen i september 2014. Dagens Löfven-intervju i Ekot blir ytterligare en station på vägen in i valrörelsen. Vi kommer att få inriktningen på politiken, vi kommer att höra helt andra värderingar om samhället än vad som styr alliansen och säkert också en hel del om brister i samhället som politiken måste ha lösningar på. Det konkreta kommer att hänvisas till i höst och, när det gäller den politiska inriktningen för nästa mandatperiod kommer svaret att vara att det bestäms på kongressen 2013 och i ett kommande valmanifest för Socialdemokraterna.

Arbetsgruppernas parti kommer också att presentera sina förslag "nästa höst" och har såldes ingen rätt och inga skäl att kräva skarpare och snabbare besked av (S). Därtill vet vi att moderaterna ska förhandla med övriga tre partier i alliansen, partier som alla behöver få med hjärtefrågor för att klara riksdagsspärren. Därtill kan också alliansen behöva vidga sig ytterligare för att överleva. Hur Persson/Kinberg Batra ska göra det med det Miljöparti de själva använder som skrämselskynke i dagens texter är kanske en gåta. Men gåtor är ju till för att lösas? Det är alltså inte bara Löfven som borde ge politiska besked i en Ekots lördagsintervju. Beskeden från Moderaterna lär dock inte komma förrän alla arbetsgrupper har fikat färdigt och lagt fram sina förslag.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,