tisdag 1 maj 2012

Egen majoritet för de rödgröna

Jag anar att de fortfarande finns. De dyker nog upp med varningar om att "inte jubla", "inte le" och "inte tro att valsegern är vunnen". I det sista har de helt rätt. Vem minns inte statsvetarprofessor Holmbergs bevingade ord om "alliansen är rökt" som sedan i stället blev en valseger. Och även om de också kan ha rätt i att mycket återstår av politikutveckling och inte minst av organisationsutveckling så finns det ingen anledning att hänga läpp och gråta när väljarnas stöd ökar. Det har funnits och finns säkert sådana tongångar också idag. Jag tänker inte ansluta mig.

Dagens sammanvägning av fem olika opinionsinstituts mätningar som Ekot redovisas i "Poll of polls" ger de rödgröna, i den mån man fortfarande kan använda begreppet, över 50 procent och egen majoritet. 35,6 för (S) och 30,1 för (M). Vänsterpartiet och Miljöpartiet går något bakåt. Detsamma gäller för "lönesänkarpartierna" Folkpartiet och Centerpartiet.  Kristdemokraterna är även i denna sammanvägning av mätningar under riksdagsspärren. Men, nej: Det är opinionssiffror som går upp och ner. Det är definitivt inget valresultat. Det går verkligen inte att sitta still och invänta valdagen.

Det som betyder något är signalen att väljarna är mer öppna för dagens socialdemokrati än de har varit på ett tag. Det betyder att man med visst mått av självförtroende kan knacka dörrar, blogga, twittra, stå på torget, prata politik på lunchrasten eller med grannarna under vårstädningen. Det finns en öppenhet igen för (S) politik. Det rullar inte fram och tillbaka utan är mer stabilt och med tydligare kurs. Att det redovisas denna Första Maj är särskilt trivsamt.

mer: AB om första maj-talen,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,