onsdag 9 maj 2012

Skandalen med Serafen - Nu ett fall för rättsväsendet
Vad säger man?
Bara inledningen av DNs artikel om affären ger mig någon slags frossa:
"Chefsåklagare Alf Johansson vid riksenheten mot korruption inledde på tisdagen förundersökningen. Brottsmisstanken gäller trolöshet mot huvudman, grovt brott, uppger han för Ekot i Sverige Radio. Men det finns ingen skäligen misstänkt person i nuläget"
"Chefsåklagare Alf Johansson vid riksenheten mot korruption", alltså. En person som nu ska rycka in och granska en affär som landstinget har gjort med sex enskilda läkare som tjänat upp till 19 miljoner på affären med Capio. Ett rejält underpris.

Nu kollas alltså affären av myndigheterna. De som var ansvariga för försäljningen vill inte uttala sig. Den doktor, Ulf Hallum, som tillsammans med kollegorna har blivit miljonärer på affären, vill inte kommentera. Filippa Reinfeldt som nu är sjukvårdslandstingsråd vill inte kommentera. En del kommentarer med anledning av affären finns dock "nitade" i landstingets protokoll. Vid ett par tillfällen, i februari och mars 2008, berättar Lars-Joakim Lundqvist om sin "vän", Ulf Hallum. Bildernas ovan är från de två protokollen. Lundqvist är inte bara en "medarbetare" till Filippa Reinfeldt, som en del medier har formulerat det. Han är moderat förtroendevald och biträdande sjukvårdslandstingsråd. I utdraget från protokollet ovan försvarar Lundqvist affären med följande:
Sedan innebär allt företagande ett riskmoment. Serafens andra husläkarmottagning – denförsta knoppade av när vi hade borgerlig majoritet – hade som alternativ till att betala700 000 kronor att hyra andra lokaler och lämna allting bakom sig. Då hade landstinget fått0 konor för den mottagningen. De kunde ha etablerat sig vid Fridhemsplan, som kanske ärnågot mer centralt på Kungsholmen än den nuvarande placeringen, även om Serafen är välkänt. Alternativet för landstinget var alltså att få 0 kronor av Ulf Hallum och hans kollegernär de knoppade av verksamheten.
Så, försäljningssumman på nära 700 000 var alltså över 19 miljoner under det pris som vårdcentralen såldes för. Ett argument för detta som fördes fram av den "näst högsta" sjukvårdspolitikern för moderaterna i  landstinget var alltså att en annan lösning skulle kunna gett "noll kronor" till landstinget. Det låter som en rimlig sak för en riksåklagare att granska. 

Mer:  Ekots granskning, Dagens Arenas granskning. DN, SvD, Ekot om förundersökning, Alliansfritt, 


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,