söndag 8 februari 2009

Framtidsallians för Sverige: S,v,mp

Idag börjar jobbet att forma ett konkret underlag för en s-v-mp-allians i regeringsställning. Bara det faktum att upptakten äger rum på Bommersvik inger hopp och förväntan. Mycket av svensk arbetarrörelses historia och framtid har börjat just där. Jag tror att det finns mycket goda möjligheter att detta blir just ett avstamp för en framgångskampanj. En viktig framgångsfaktor är att allt börjar i värderingarna, inte främst i konkreta sakfrågor. Den grunden är inte bara viktig för partierna i sig. Det är också väljarnas viktigaste faktor för val av parti eller framöver kanske mer riktigt: val av block.

För oss som främst jobbar politiskt lokalt så är samskrivningar och gemensamma förslag i s-v-mp-gänget en daglig aktivitet. När det nu ska till på nationell nivå krävs naturligtvis mer.
Jag tror att en oerhört viktig grund lades redan vid förra tillfället med arbetsgrupper mellan S och Mp. Deltog själv i Västerås 2005 när miljöfrågor diskuterades. Men sakfrågorna i sig var nog inte heller där viktigast. För oss sossar handlade det om att faktiskt lära oss en ny roll, som inte störst, inte alltid garanterad ensam regeringsbildare och inte alltid så öppna att lyssna till andra som vi borde. För Mp handlade det mycket om att få acceptans, på allvar, som parti. Att inte bara bli lyssnad på utan också sedd som "skarp" samarbetspartner.

Inför överläggningen på Bommersvik har Svd gjort en genomgång av politikområden där den nya framtidsalliansen S-v-mp är eniga eller oeniga och jämför med den "gamla" borgaralliansen. Man kan alltid diskutera urval. De 18 frågorna som har valts i jämförelsen är samtliga frågor där alliansen är eniga. Samtidigt visas att mycket måste göras för att få ihop det rödgröna gänget.

I jämförelse med Fredrik Reinfeldts beting när Allians för Sverige bildades är uppdraget för de rödgröna en "walk in the park". Då handlade det för Reinfeldt inte bara om att få ihop borgare utan att hitta en väg där han i ett enda drag kunde smita ifrån förslag han själv skrivit under som moderat gruppledare i finansutskottet under flera år. Om detta har jag blockat mycket, under rubriken Nya moderater?

På samma sätt som borgaralliansen handlar det om kompromisser men kanske också gemensamt nytänkande och nya infallsvinklar. Partierna har olika infallsvinklar när samtalen startar. Det gemensamma är regeringspolitik samtidigt som varje parti är en självstående enhet. Så har inte minst folkpartisterna visat att det kan fungera genom att ganska ofta pumpa ut egna förslag vid sidan om regeringsarbetet.

Om man ska känna oro för något så är det möjligen den avslutande kommentaren i artikeln. "S-ledaren MS vill inte kommentera det rödgröna samarbetet". Vad det står för vet jag inte. Ser mer ut som en journalists utväg när man ringt försent och inte just då fått en kommentar.

Men jag tror att det rödgröna alliansbygget måste göras i en total öppenhet och dialog och också inbjudan till svenska folket att vara med, direkt, interativt och inte minst genom nätet med direkta möjligheter att ge arbetsgrupperna inspel. Badtunnemodellen och mediala jippon som byggde det Reinfeldt kallade Allians för maktskifte funkar inte när ett seriöst regeringsalternativ ska formeras.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Sverige tog emot 102.000 invandrare år 2008. När är det nog?

Anonym sa...

Vi får väl så småningom veta vad Ohly har i sikte. Just nu verkar det mesta flummbetonat. S kommer aldrig att ställa upp på en sådan omfattande amnesti det är jag nästan övertygad om.
Det återstår väldigt mycket innan den röd-gröna alliansen knåpat ihop något som kan mäta sig med alliansens. Tråkigt med Ohly -tänka sig honom som minister - nej-nej. Låt oss slippa denne bakåtsträvare. S skulle ha kört sitt egna program - det tycker jag hade varit bättre.
När det gäller kärnkraften hade det säkert varit en fördel. Nu är det mp som kommer att sätta riktlinjerna!

Kontemplerande kille sa...

200 000 invandrare nästa år då ? Svensken ska sugas ut till sista blodsdroppen med skatter, försämrad välfärd/skola och utbildning/sjukvård(min gissning är att de äldre får ta den största smällen eftersom de gnäller minst).

Bevare oss från Mona, Ohly och MP mupparna.

Anonym sa...

Du verkar förespråka en än mer uttalad blockpolitik?. De röda mot de blå, eller egentligen en svartvit politik utan nyanser. Det urvattnar demokratins tanke om ett fritt tänkande.
Då bör vi även kunna skära ner antalet riksdagsledamöter med minst 100 och helst hälften. Vi har en överdimensionerad riksdag i förhållande till vår folkmängd.
EU håller på att besluta om en betydligt mer restriktiv invandringspolitik som bl.a. ska förhindra en upprepning av den allmänna amnestin Spanien utfärdade för några år sen.
Så om nåt parti uttalar löften om amnesti är det tomma ord.
F.ö. är det bra att M.S. könskvoterades in som partiledare. Det röda blocket vinner inte 2010.

Peter Andersson sa...

DJB. Kan dela din syn något i den första delen av inlägget. Egentlige borde politiken tjäna på blocköverskridande samarbete, inte minst i frågor som är långsiktiga. (som energipolitiken) Men nu är det som det är, om man bortser från positiva regionala (västra götaland) o lokala exempel.

Sen tror jag...naturligtvis på valseger 2010.

Övriga inlägg från "anonym" o den så kallade "platinaapa". Har helt öppna kommentarer sen en tid för att testa (igen) men ni "anonyma" , inte sällan sverigedemokrater, återkommer med era skitinlägg (för att använda Littorin-beteckning) Det är mycket tråkigt att ni inte står för era åsikter och möjliggör debatt med ett ansikte.

Vad gäller platinaapa...ser jag efter sökning att du inte skriver inlägg själv. Din uppgift är uppenbarligen att just glida runt och kommentera. Iprincip alltid med rasistiska och främlingsfientlig inriktning. Förstår att du inte presenterar dig.

Vad gäller siffror om "invandring" så är fakta följande. (ansvarig myndighets hemsida)

Cirka 11 200 asylsökande fick uppehållstillstånd förra året. En iakttagelse är att andelen som fick tillstånd på grund av flyktingstatus i enlighet med Genèvekonventionen ökade från 1 113 till 1 934 mellan 2007 och 2008.

Sammanlagt beviljades 90 021 uppehålls- och arbetstillstånd under 2008. Under 2006 och 2007 låg antalet på drygt 86 000.

Anonym sa...

Peter Andersson, så länge du inte tar och flyttar till Grantorp eller annat valfritt ghetto-område i huddinge så är din åsikter i invandringsfrågor totalt ointressanta. För de allra ivrigaste förespråkarna för massinvandring bor alltid så långt ifrån de mångkulturella områdena som det bara går. Och det gäller i ditt fall också eller hur!? Eller vilken invandrartät förort bor du nu i??? Fy fan vilket jävla HYCKLERI!

Peter Andersson sa...

Ännu en anonym fegis som inte vågar stå för sin åsikt, denna gång under pseudonym. Det är bedrövligt. Eländigt. Sen är mitt engagemang för integrationsfrågor stort därför att jag har bott sex år just i Grantorp. Att du själv knappast har sett flempan och Grantorp på vykort avslöjar du genom att använda benämningen ghetto. Du vet inte ett skit vad du pratar om.
Jo. Skulle mycket väl kunna flytta tillbaks till diagnosvägen igen.

Det viktigaste för mig är - även om jag nu bor i centrala delarna av huddinge- att öka rättvisan och på allvar minska utanförskapet i Sverige. SÄRSKILT hos dem som bor i våra utsatta bostadsområden.
Och vem har snackat om massinvandring? Vem har snackat om att huddinge, botkyrka, haninge och södertälje ska ta lika stort ansvar framöver? Låt också andra...vellinge, täby, danderyd göra det.
- - - - - - -

Jag har skrivit ett inlägg om det rödgröna samarbetet. Här har bla funnits kommentarer om flyktingfrågor. Nätets, förmodar jag, Sverigedemokratiska agitatorer, hugger förstås på just det. Så, debatt är välkommet också om detta. Men jag debatterar inte med osynliga. Ni hitter säkert mer passande forum för diskussioner där man är van att INTE stå för vad man tycker.