torsdag 26 februari 2009

Lyssna på oppositionens och läkarkårens vårdvalskritik

Läser i DN att moderaterna nu - först nu - öppnar dörren för oppositionen och vill lyssna på vår kritik mot vårdvalet. Bra det, även om det är lite väl sent för att det ska bli bra från början. Innan systemet sjösattes i panik vädjade vi om det från landstingets talarstolare, i debattinlägg och intervjuer. Resultat: noll.

Bloggat om artikeln i DN finns i skrivande stund ett inlägg. CES själv. Hon förklarar att problembilden med vårdvalet som beskrivs i rapporten handlar om ett skevt urval, bara landstingsdrivna vårdcentraler har ju granskats. Det är möjligen inte konstigt. Sannolikt har faktiskt tillgängligheten ökat i Stockholms innerstad, dit nästan alla nya vårdgivare har sökt sig. Till de områden där problemen är som svårast efter moderaternas skrotande av de särskilda anslagen för vårdtyngd/socioekonomiska faktorer, har de privata inte valt att söka sig. 15 kommuner helt utan nya vårdcentraler.

Bra om moderaterna och stödpartierna vill lyssna på oppositionen. Men lyssna också på vårdens
hjältar och hjältinnor som kan berätta om en tuff vardag. Lyssna på deras fackliga företrädare som i stort har samma kritik som oppositionen.

läs också Karins värld, Esbati, Ett hjärta rött, Bitten, Dagens arena-bloggen

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,