söndag 15 februari 2009

Väljare alltid förnuftigare än man tror...

Dagens SIFO i Svd, DN och Abladet ger signaler om små rörelser i väljarkåren. Socialdemokrater, miljöpartister och vänster-partister har ett något ökat stöd för sin "framtidsallians" med drygt 7 procents övertag på "gamla alliansen". Några funderingar får man onekligen av siffrorna.

- Det verkar inte spela nån roll för väljarna att medierna inte ger den positiva bild av det röd-gröna samarbetet som man gjorde med de borgerliga partierna. De förefaller bedöma politiken i sak och är kapabla att bortse från mediernas älskade "spelfrågor".

- Oavsett prat verkar väljarna bedöma regeringens politik utifrån ett ganska förnuftigt förhållningssätt. Handling verkar ge mer positivt utfall än tomt prat vilket ger ett gott betyg på demokratin.

- Blockuppdelningen är grundmurad. Rörelserna sker inom blocken. Denna gång ser det ut som moderater går till folkpartister. Obegripligt men sant?

- Kärnkraft och energipolitik hettar debatten men har svag koppling till väljarnas slutliga val av parti.

Hoppet för borgerliga bloggare som Dick Erixon står nu till förtroendekampen Reinfeldt/Sahlin. Tidningen Resumé och GP har bidragit med analyser av detta, bl.a. efter en undersökning av Westander PR. Visst tycks FR har ett ganska rejält övertag i förtroenderankingen. Och ju äldre en väljare bli desto mer tycks man (just "man") tycka att FR är bäst. När man som socialdemokrat letar tröst i detta får man väl känna tillfredsställelse med att väljarna är förnuftiga. Person är viktig men politiken avgörande. Det bådar gått inför framtiden.

Det finns en avgörande tillgång som en regering har: man sitter på alla knappar, rattar och kranar för att leverera, inte bara prata och lägga förslag. Att oppositionen ändå har övertaget tyder på att väljarna har genomskådat käftglappandet och faktiskt ser hur lite regeringen gör i praktiken för jobben och mot utanförskapet samtidigt som man med en dåres envishet vägrar möta den välfärdskris som obönhörligt följer jobbkrisen. Kanske ändå ingen sensation att S,v,mp faktiskt leder.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

Olah Örtengren sa...

Man bör nog börja med att fråga de som blir uppringda av opinionsföretagen: "Vet du vilka partier som sitter i regeringen idag?"

Allvarligt. Det visade ju sig i en vallokalsundersökning 2006 att över 50% av svenska folket inte hade en aning om att Socialdemokraterna suttit vid regeringsmakten mellan 1994-2006!!!

Folkets okunskap är den vänsterns främste valarbetare...