torsdag 26 februari 2009

Finanskris som räddande undanflykt?

Det kommer dramatiska rapporter om haveri i bostadsbyggandet. Sveriges Byggindustrier befarar att 20.000 byggjobb försvinner. Redan när mina första trevande tangettryckningar som bloggare gjordes var bostadspolitiken ett huvudämne. Det var sådär tre månader efter valförlusten då jag blev av med jobbet som politiskt sakkunnig för Mona Sahlin och där sysslade med bostadspolitik.

En huvudorsak till mina inlägg var den då nya moderatledda regeringen. Bostadspolitiken lades på hyllan, utförsäljningar av hyresrätter tog fart och redan på valdagen stoppade en del bostadsföretag sina satsningar på hyresbyggande. Regeringen avskaffade investeringsstöden, Skanska gav upp planerna på att satsa på hyresrätter och av ideologiska skäl skrotades många planer runt om i kommunerna på att bygga just hyresrätter. Samtidigt har Mats Odell, ansvarig minister, haft följande ingång i sitt jobb:
– Vi har ju inget lastbilsdepartement för lastbilsfrågor eller någon lastbilsminister. Varför skulle vi då ha ett för bostäder?
Sen dess har finanskrisen slagit till, jobbkrisen är här och rapporterna om minskade skatteintätäer för kommuner och landsting förebådar välfärdskrisen. När detta elände ändå är här så kan det för en misslyckad bostadspolitik vara en undanflykt att ha som förklaring. "Alla förstår väl att byggandet rasar..." osv.

Nähä, Odell. Försök inte smita från ansvar....

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,