måndag 9 februari 2009

Varför hyllar alliansen privatiseringar när läkarna flyr?

I förra veckans rapporterade papperstidning av Dagens medicin nyheten om psykiatriupphandlingen i sydöstra Stockholm. Idag också i helsidesartikel i DN. Bara 3 av 83 läkare följer med den nya vårdgivaren Carema Hjärnhälsan AB när man tar över öppenpsykiatrin i sydöstra länet. Privatiseringen innebär förutom annan vårdgivare än landstinget, att antalet anställda ska minska från 207 till 250. Läkare och psykologer väljer att inte följa med. En kritisk punkt är att:
Patienterna kommer att bli lidande då Carema använder mycket tillfällig personal.
En annan kritik riktas mot hur Carema inte vill ta över de ST-läkare som utbildas. Här har beställaren, dvs landstinget och ytterst Birgitta Rydberg, inte gjort sitt jobb. Ett helt annat intryck kunde man få förra veckan när de folkpartistiska landstingsråden Birgitta Rydberg och Maria Wallhager i en debattreplik hyllade privatiseringen och hånade kritiken från oss socialdemokrater.
Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting kan sällan avhålla sig från att kritisera till exempel vår historiska psykiatriupphandling, trots att den ger ett större och bättre vårdutbud, och samtidigt ger oss drygt 30 miljoner över till annan viktig vård
Tyvärr, Rydberg och Wallhager, ser det ut som vår kritik var befogad. Grundfelet är det vanliga. Ni har först bestämt er för att verksamheten ska upphandlas och privatiseras. Att detta varit ett självändamål har låst er i beslutsprocessen. Ni har haft ideologiska låsningar till detta och inte kunnat göra rimliga bedömningar. Ni har inte heller haft alternativet "fortsatt landstingsdrift" med i upphandlingsförfarandet. Ni har det fulla ansvaret gentemot länets patienter. Ta det! Något skyndsamt, om jag får be!

Bilden: Landstingssalen på Kungsholmen, rikets näst största parlament sammanträder


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

Inger.W sa...

De hyllar detta därför att de aldrig lyssnar på vad andra vill. De kör sitt eget race.