fredag 27 februari 2009

Ett vårdvalsförsvar intill dumhetens bortre gräns

Svenskans ledarsida har satt på sig farthjälmen och skygglapparna. Man trampar den retoriska gaspedalen i botten till försvar för det vårdval Stockholm som upprör personal, drabbade patienter och personal. Argument som borde ligga till grund för förändringar avfärdas. Alternativt hänvisas till att den moderatstyrda landstingsledningen redan sett problemet. Oj oj oj. Tvärr, SvD om så skulle vara fallet så gör man i alla fall inget åt de problem man sätt.

I SvD:s värld är det konservativt att kräva extra pengar dit områden där människor är mer sjuka och på grund av det behöver mer vård. Den rapport som S nyligen presenterade avfärdas. Problemet för tidningen är att man samtidigt kör på i full fart också mot en stor del av läkarkåren och andra personalgrupper som ser problemen.


Ett vårdval där ersättningssystem leder till att doktorer sätts som första linje och remitterar till andra personalgrupper försvaras blint. Ett vårdval där professionen varnar för att utbudet kommer att styra, inte behovet, betecknas som något heligt. Ett vårdval där 11-12 av 20 nya vårdcentraler startar i innerstan och ingen i 15 av länets kommuner försvaras till sista blåa blodsdroppen. Ett vårdval där personalen går på knäna, där kroniker och multisjuka får stå tillbaka, där vårdgivaren är det stora fokuset och där läkare till och med varnar för att den medicinska säkerheten är i fara är på något sätt en perfekt skapelse i Svd:s ögon.

Man kunde önska att Svd använder en kraftfull opinionsbildande ledarsida till att påverka sjukvårdens utveckling positivt. Då hade man greppat tag i de stora brister som gång på gång rapporteras om systemet. Men systemförsvaret och tron att de egna skapat det fulländade tar överhanden. I stället vänds kritiken som så många gånger förr mot just socialdemokraterna i stället för mot samhällsproblemet. Vi har läst liknande alster förr.

ps: SvD:s försvar för vårdgarantin är väl vällovligt men ger föga tröst till de 10.000 i köer till behandling och de 40.000 till mottagningsbesök som var fallet vid årsskiftet.

Andra bloggar genom Knuff.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

Gianni sa...

smaka på denna rad

Den rapport som S nyligen presenterade avfärdas.


japp du menar den rapporten som var kraftigt vinklad ofullständig och full av ändrade fakta samt lite smuts??

jappjapp