lördag 21 februari 2009

Kd utan riksdagsplats öppnar samarbete Reinfeldt-Sd?

I Novus opinions mätning för februari (läs här) hamnar Kd utanför riksdagen, med 3,4 % av väljarna bakom sig. Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen. Det röd-gröna blocket leder med 7,4 % och varje alliansvalarbetare lär minnas Arne Modigs kommentar:- Gapet är inte ointagligt. Socialdemokraterna får stöd av 36,7.

Om "alliansen den blå" håller i trenden, tar in och går förbi och så småningom i september 2010 får uppdrag att bilda regering. Hur gör då Reinfeldt? Med Kd utanför riksdagen och Sd som nytt riksdagsparti? Kommer Fredrik Reinfeldt att hålla sig fastklamrad vid makten med Jimmy Åkessons stöd? De röd-gröna har gett besked. Samarbete med det främlingsfientliga Sd är helt uteslutet. Mona Sahlin sa i riksdagens partiledardebatt i januari:
Men framför allt är vi tre partier rörande överens om att aldrig samarbeta med ett totalitärt och främlingsfientligt parti som Sverigedemokraterna. När kommer beskedet från den blå alliansen om det?
Fredrik Reinfeldts svar uteblev. Dagens mätnings viktigaste uppföljare måste bli ett tydligt besked från statsministern: Kommer Fredrik Reinfeldt att samarbeta med Sverigedemokraterna eller inte?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

Inge sa...

Det är svårt att ta alla dessa mätningar på allvar. De laborerar med olika metoder och är inte jämförbara. Egentligen behöver vi inte dem. Vi vet att valen blir hårda och jämna oavsett mätningar dessförinnan.Nu gäller det för S att bli tydligare, ner utåtriktad, jobba på gator och torg och bli bättre på att sprida våra buskap även i media. Alla fina förslag vi vi kom fram med i rådslaget måste lyftas fram bättre. Vi bör fästa mindre vikt vid att reagera på Alliansen galna förslag och i varje möte dem med tydliga egna förslag.

Calle sa...

Sd och moderaterna är förmodligen framtiden (och hoppet)för svensk politik. En liknande situation fungerar utmärkt i Danmark, och en sådan konstellation skulle på ett välbehövligt sätt kunna stå emot de alltmer extremistiska vänsterblocket och extemliberalerna (vilka har liknande agenda i invandringsfrågan).

Calle sa...

Förresten brukar sossarna ta över borgarnas politik med viss eftersläpning. Något eget ser man sällan från det hållet. Därför kan vi nog förvänta oss en kursändring från sosssarna även i denna fråga. Annars får man nog räkna med att S utvecklas till att bli en lika liten och förbisedd kraft som i Danmrk.

Peter Högberg sa...

Din fråga är klart berättigad. Svenska folket måste i tid innan nästa val få ett tydligt svar. Men med den politik som moderaterna presenterat denna vecka så blir svaret kanske tydligt...

Anders sa...

Varför skulle alliansen inte samarbeta med Sverigedemokraterna? Det kan ditt parti också göra, Peter Andersson, om ni slutar föra en svenskfientlig politik och istället inspireras av de danska och de finska socialdemokraterna samt byter ut er partiledare. SD:s systerparti Dansk Folkeparti har haft förhandlingar med de danska sossarna om att samarbeta med dessa.

Anonym sa...

Det är lika moraliskt förkastligt att samarbeta med kommunisten Ohly.