lördag 28 februari 2009

Den ljusnande framtid är vår?

Det minst viktiga med DN:s redovisning av opinionsläget är väl den bild som ska illustrera läget. Jag förstår "tummen-upp"-bilden med Maud. Men vad har hon egentligen där att göra? Centerpartiets utveckling från valet 2006 som också redovisas är inte uppmuntrande: valet: 7,9 / jan: 6,0 feb: 5,2. Ska man se något positivt så är det väl också att S i valet -06 fick 35 procent och nu ligger på en nivå strax under 40. Det ligger en stor möjlighet för S om det stämmer att några väljare tillfälligt lägger sig på soffan. Här kan som ofta opinionsmätningar med negativ trend få partiarbetarna att ge lite extra och i många fall inse att det är dags att göra en insats.

Moderaterna gör som vanligt: drar på positivt i mätningar mellan valen men där pyser mycket av opinionsluften nästan allltid ut när det blir skarpt läge. I mätningen finns det två faktorer som oroar mig alldeles extra.

(S) lär enligt mätningen fortsätta nedåt i Stockholmsregionen. Håller den trenden i sig får det mycket stora konsekvenser för Stockholms län och dess nära 2 miljoner invånare. De senaste dagarna har debatten om vårdval Stockholm varit het. Det är en viktig fråga men också illustration på den utveckling mot ökade klyftor som den förda politiken leder till. Vi går mot ett län med starkt utanförskap i vissa delar. Att då behålla ett styre som inte vill göra ett skvatt för att minska utanförskap och klasskillnader är naturligtvis en katastrof för många.

Den andra trenden är möjligen ännu mer oroväckande. Visst: den "omvärldsmiljö" som mätningarna görs i har förändrats dramatiskt. Men det känns inte bra att s,v,mp-stödet var som störst när socialdemokratins mer interna arbete med politiken var fokus och krymper ihop kraftigt när resultatet av denna politiska diskussion ska presenteras för väljarna.

Jag tror, med viss insyn, att det där sista steget kommer på allvar först nu. Politiken har hittills varit mycket reaktioner på de försämringar och utspel som Reinfeldts regering har lagt fram. Nu är det dags att inte bara presentera sakfrågor utan i första hand visa att en rödgrön regering i riksdag, kommun och landsting är en framtidssatsning. Svenska folket kräver faktiskt, inte minst i kristider, att få besked om sakpolitik men också att få veta färdriktningen, visionerna och att det politiska alternativ man ger stöd till ger hopp om framtiden. Med andra ord, alla röd-gröna: det är dags att börja drömma högt om framtiden.

Läs mer:
Aftonbladet, Knuff,
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Rolig verklighetsuppfattning ni har. Med denna uppfattning förstår jag inte varför ni inte samtidigt påstår att rosa elefanter kan flyga.

Jag undrar bara var alla socialdemokrater som befinner sig i verkligheten har tagit vägen. Eller, äsch, det behöver man inte undra förresten. De som blir kvar på vänstersidan är bottenskrapet, de ogina och okunniga och det märks, tydligt!

Lycka till att lura till er fler väljare.

Baccus sa...

http://baccusblogg.wordpress.com/2009/02/28/den-rodgrona-oppositionen-riskerar-saabs-framtid/