söndag 8 februari 2009

Framtidsallians för Sverige vinner i opinionen

När Bommersviksöverläggningarna startar, om vilka jag bloggar här, kan de rödgröna känna råg i ryggen från väljarna. Det visar dagens Demoskop som presenteras i Expressen och Svd. De rödgröna får 52% av väljarstödet mot regeringsalliansens 44,7. Det verkar mest vara moderater som nu tjänar som "kamrat 4%" till Kd för att rädda det kristkonservativa partiet kvar i riksdagen. Det behövs nog om man trots allt ser att Kd har en roll i politiken? Att väljarnas rörlighet sker inom blocken finns tecken på också inom "vänster" där S ökar på vänsterpartiets bekostnad.

Visst borde ledningen vara större för det rödgröna gänget: regeringens passivitet i finanskrishanteringen, regeringens sätt att förvärra den kommande välfärdskrisen genom att vägra ge mer pengar till välfärden, den skrotade rättvisan med en obefintlig fördelningspolitik och regeringens prioritering av privata företag i vården framför en rättvis vård efter behov borde vara mer än tillräckligt för fler väljare att göra slut med Reinfeldt.

Vi står inför tre valrörelser 2009 och 2010 som på olika sätt blir räkenskapens tid för den borgerliga alliansen. Visst finns här också faror för de rödgröna: den största kanske ett EU-ordförandeskap under Reinfeldt som i slutet av året får med USA och Barack Obama på klimatpolitiken. Det i sig skulle bli en rejäl opinions- och ledarskapsutmaning för S,v,mp.

Kanske värt att komma ihåg att opinionen ser ut så FÖRE de rödgröna har startat arbetsgrupperna. Hur det ser ut när resultaten börjar klarna kan man väl bara spekulera i...

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,