onsdag 25 februari 2009

Rojalistisk yra - en valvinnare?

Kärlek och politik hänger ihop. Den som tvivlat har en chans att se detta på allvar inför nästa års val. Inte för att jag på något sätt tror att borgarna har beställt ett kungligt bröllop. Så långt sträcker sig inte regeringsmakten ( i alla fall inte i praktiken) och en sån antydan är naturligtvis att grovt kränka det som är äkta kärlek mellan två personer som råkar vara kungliga.

Men visst kan bröllop och kärlek påverka val. I alla fall detta. Jag langade ut något skämt- liknande på Twitter, som en liten lustighet.(?) Tanken var att på något sätt ge en reaktion över ett kommande kungligt bröllops faror för det demokratiska samtalet inför valet 2010. Min tanke var att det under 2010 kommer att vara svårt med den seriösa debatt som krävs inför ett val. Visst kanske man som sosse kan söka hopp och tröst i att det valet 1976 som också föregicks av kungabröllop innebar maktskifte. Men 2010?

Redan samma dag som förlovningen tillkännages kan statsministern "skämta till det"I dagens SvD berättar Göran Eriksson att statsministern faktiskt använde det som sannolikt hade varit en helt otänkbar lustighet bara några timmar före. SvD skriver:

"Hade du några frågor om Saab?" sa Fredrik Reinfeldt till Ekots reporter direkt efter den tv-sända presskonferensen i Rosenbad.
Tusentals jobb på spel. Tusentals familjer som riskerar att hela livet grusas. Oro och vanmaktskänslor när hoten om arbetslöshet blir verkliga. Om detta skämtar inte en svensk statsminister. I vanliga fall.

I normala fall finns det en klokskap i väljarkåren som ofta underskattas. Man dömer efter handling. Man röstar efter värderingar snarare än efter enskildheter eller person. Man tar politik mycket seriöst och lägger valsedeln efter att ha prövat alternativ. Kommer det att gälla 2010? En vår där allt vad höger-vänster, jobbkris och välfärdskris heter riskerar att slås ut av rapporter om bröllopsförberedelser. Suck.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,