torsdag 1 juli 2010

Viktig SSU-uppläxning av Aktuellt-inslag

Ser att SSU:s ordförande nu skriver ett debattinlägg i Aftonbladet. Bakgrunden är det inslag som gjordes tidigare i veckan och som jag bloggade om med snarlikt budskap som Jytte Guteland. 

I en valrörelse ska förstås partier och politiker debattera med (okey, "mot") varandra. Det ständiga klagandet på medier som många av oss ibland har avsatt tid för är inget eftersträvansvärt. Men i fallet med Aktuellts inslag är kritiken mycket starkt motiverad. Och som Jytte också skriver: Mona Sahlin har hanterat värre stormar än det här. Det handlar om politiken som borde lyftas fram inför ett viktigt val. Lägger man till en medial bevakning av "Aktuellt-format" de exempel vi sett de senaste dagarna på att föra kampanjer negativt riskerar vi att få en valrörelse som många av oss inte vill se.
Det samtal som borde handla om välfärden, bostäderna, jobben och ekonomin ägnas istället åt kisande ögon. Är detta inte pinsamt för alla inblandade.
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

10 kommentarer:

Mary X Jensen sa...

Det är också exakt vad jag har skrivit. Punktera politiken inte politikerna.

http://minamoderatakarameller.blogspot.com/2010/06/ojojoj-mona-sahlin.html

Anonym sa...

Aktuellt tog in en känd RETORIKexpert för att analysera just det. Det är en legitim fråga som Aktuellt tog upp i samband med en mätning som visade extremt dåliga förtroendesiffror för Sahlin. Hon är retoriskt svag och ger ett dåligt intryck. Frågan var varför och den besvarades med kritik mot hennes retoriska svagheter.

Det känns som att varje gång Sahlin kritiseras i samband med nya bottennivåer för förtroendet till henne så skriker SAP "MOBBNING!". Hon är en politiker, hon är partiledare för det största partiet i landet och ska väl kunna ta kritik, även mot hennes ledaregenskaper?! Det faktum att SAP mycket väl för första gången i modern tid kan tappa platsen som det största partiet i Sverige är ett testamente till hur oerhört svag Sahlin är som partiledare. Att Sahlin gör sitt jobb dåligt kan inte ens en Socialdemokrat blunda för, hon är er absolut största börda i valet, det kan du inte förneka. Hon splittrar ert parti.

Det faktum att både du, Gytte och SAP måste förkasta kritiken som mobbning eftersom ni är oförmögna att bemöta den i sak (alltså försvara att hon faktiskt är en bra partiledare) är ett ytterligare bevis på att hon faktiskt är en väldigt dålig partiledare. Och något som berättigar ytterligare kritik.

Jonas Lundqvist sa...

Haha, Jytte är ju verkligen inte den rätte att uttala sig om "sakliga" kampanjer. Den där platsannaonsen där hon beskriver Carl Bildts karaktärsdrag som "Du är extremt profitfokuserad, saknar skrupler och har en flexibel inställning till folkrätten. En lätt överklassaccent anses som meriterande." kan ju inte med bästa välvilja beskrivas som saklig.

Se http://www.ssu.se/index.php?option=com_content&view=article&id=2114:carl-bildt-uppmaerksammas-i-ssus-platsannons&catid=75:ssu&Itemid=4

Tharand sa...

Jag tycker inte att Aktuellt går över gränsen. Möjligen kan man tycka att det är märkligt att allt fokus är på Sahlin men samtidigt har liknande granskningar av Reinfeldt skett. Elaine Bergqvist är saklig och objektiv i sin kritik av Sahlins retorik och kroppsspråk och hon har i annan media regelbundet kommenterat alla partiledarna och tidigare sagt ungefär samma saker om just Sahlin.

Sossarnas problem är att man saknar ideologisk riktning och en seriös, djupare kritik av Alliansen. Hade man haft det skulle det inte spelat någon roll vilket kroppsspråk eller retorik Sahlin har. Jag kommer rösta rödgrönt (mp) men tycker ändå att det är patetiskt att så många sossar klagar. Sahlin är partiledare för det näst största partiet, har ett historiskt lågt förtroende och när statsvetare genom forskning fastslagit detta är det fullt naturligt att Sahlin granskas även i SVT. Att sedan alliansens spinndoktorer gör allt de kan för att få till en förtroendekris är en annan sak.

Sossarnas misstag är att ni valde henne till företrädare. Samtidigt tror jag att Sahlin kan växa som statsminister om hon väl får chansen, hon är mycket underskattad.

Jens ej politiker. sa...

Helt korrekt analys av Elaine Bergqvist.

Känns mer som att socialdemokraterna försöker få tid i media genom att tycka synd om sig själva.

Först anklagar man en Gnosjömoderat för att ligga bakom ett korrekt men satiriskt kedjebrev.

Sen tycker jag att det är lite komiskt att man stängde Aftonbladet från kommentarer fastän det varit den livligaste debatten på länge.

Anonym sa...

Att läxa upp media från ett poltiskt parti...

Påminner om Chavez och Castro.

Anonym sa...

S och SSU gråter och säger att alla är dumma mot dom och i nästa andetag spyr dom galla över SD.
Verkligen konsekvent och moget.
TT

Thomas sa...

Aha, Peters Princip! All kritik av Mona och kompisar i kartellen är hat/mobbing/förtal/ medan all skit som hälls över de borgerliga är berättigad kritik.
Hat mot Bildt tycks t o m vara centralt påbjudet.
Men det är klart att hatet mot en kompetent utrikesminister måste vara extra stort efter alla (s)-nollor som fyllt ut den kostymen tidigare (med undantag av Jan Eliasson som jag respekterar och som spelar i samma division som Bildt).

Peter Andersson sa...

@Thomas: trist med kommentarer om ex "hat" mot Bildt. Det visar ju att du kommenterar utan att ha läst mina inlägg om "affären Lundin Oil". Jag riktar kritik men uttrycker verkligen inget hat.Tvärtom.

Kritiken mot Bildt handlar om en förundersökning som en åklagare har tagit upp och som möjligen berör Bildts tid i styrelsen för Lundin Oil. Resultatet är juridigt förstås inte alls självklart. Men Bildt är utrikesminister och att alls benämning "brott mot folkrätten" kommer i närheten är förstås en trovärdighetsfråga.

Själv har jag i den fas som frågan nu är inne i tyckt att det är mycket anmärkningsvärt att Bildt som försvar hänvisar (på sin blogg dessutom) till Lundin Oils hemsida för "motbevis". Som han själv sa till Ekot ska han hålla sig väldigt långt bort från att alls beröra frågor om "bevis"....

Vad jag har förstått är benämningen på det som nu genomförs en "förundersökning". Nog borde det ses som en del av rättsprocess". Där behöver inte jag som sosse kommentera utan det räcker med moderaternas egna regler om hur m-politiker bör agera...http://www.s-buzz.se/2010/06/moderaternas-egen-policy-den-som.html

@Bo Grahn: om du inte tycker att medier kan kritiseras så har vi olika uppfattningar. Att blanda in ex Castro o detta är knappast relevant.

@tharand: Lite av det jag för fram som problem pekar du ju på: att medier gör halva programmet om en politikers ögonrörelser samtidigt som det just finns en massa ideologiskt skarp kritik mot alliansen man kunde förmedla i stället. Just det är problemet och jag talar inte om något krav på att all retorikanalys ska bort, självklart inte. Mer balansen som är fel.

@Jonas L: Jag skriver om berättigad kritik när det gäller inslaget i Aktuellt. Det innebär inte att jag tycker att SSU:s kampanjer alla gånger ligger på den sakliga nivå som jag önskar..

@Jens: Tycker att man ska vara försiktig i opposition med att fastna i "gnäll", något som möjligen är lätt gjort. Men farligt. Däremot menar jag att de som önskar en ren valrörelse som handlar om sakfrågor och värderingar måste reagera på såna här inslag i valkampanjen, oavsett vem som levererar osmakligheterna.

@Mary: "Punktera politiken inte politikerna". Precis på pricken det jag menar.

/pa

Thomas sa...

Så mosa Maud och Mosa Sven-Otto är OK, men kritik mot Mona är fel?
http://perankersjo.blogspot.com/2010/07/lo-smutsar-till-valrorelsen-igen.html
Härligt Peter, du ger verkligen beteckningen Politruk ett ansikte!