lördag 10 juli 2010

Carl Bildt och Sudan i skuggan av Almedalen

Jodå, jag vet att Carl Bildt har varit i Almedalen. Han passerade mitt lunchbord efter torsdagens allianstorgmöte. Såg sedvanligt cool ut, trots värmen. Nu borde inte Bildt var så cool. Den förundersökning som åklagare har inlett om Sudan och Lundin Oil, det företag där Bildt har suttit i styrelsen och det företags hemsida dit Bildt länkar från sin blogg för att beskriva företagets oskuld, lär  rulla på trots en viss medial lamhet i frågan. I skuggan av Almedalsveckans alla inslag och bihändelser har ljuset dragits bort från ett trist faktum: att Sverige har en utrikesminister som förekommer i de här sammanhangen. "Jag är inte inblandad i någon rättsprocess" menar Bildt själv.

I dag skriver Urban Ahlin, Jan Eliasson och Lena Hjelm Wallén på DN Debatt. De kräver besked av Bildt i tre frågor:
1). Fick konsortiet, där Lundin Oil (från 2001 Lundin Petroleum) ingick, skydd för sin exploatering av den sudanska regeringens militära styrkor?
2). Använde sig Lundin Oil av militära transporter eller underlättade företaget satsningar på infrastruktur för regeringens militära operationer?
3). Kände Carl Bildt och styrelsen för Lundin Oil till den folkfördrivning och de övergrepp som skedde – vilka åtgärder vidtogs i så fall?
Förstår jag saken rätt ska alltså förundersökningen gräva ner sig i frågeställningen om ett företag där Sveriges utrikesminister har varit ledamot i styrelsen har något delansvar för brott mot folkrätten. När Almedalsveckan är över och "vardagen" och "valdagen" tar över som politikens fokus krävs att Bildt svarar på frågorna. Och utrikesministern lär inte kunna hänvisa till att någon rättsprocess pågår för sin tystnad - det har Bildt redan tidigare förnekat att den pågår. Fast den pågår.

PS: om du som är på väg att kommentera med "Sossekampanj mot Bildt"och liknande först läser mina tidigare inlägg så vet du att det här inte har sådana avsikter.. Det handlar om trovärdigheten för funktionen Utrikesminister.


Läs mer:

- Politometern om inlägg om "Lundin Oil". Nästan tomt på alliansbloggar...
- SvD med artikel om DN Debatt-inlägget.
- HBT-sossen, Anna Vikström, Peter Högberg, Jonas Sjöstedt, Kulturbloggen, Svensson,
S-buzz, (nu med vikariestuk),

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Detta är utrett av den dåvarande socialdemokratiska regeringen.
Man fann inget mot Lundin.
Man gjorde heller ingenting i frågan. Det enda som hände var, att SHB sålde sin aktier. Sedemera är dom tillbakaköpta. Detta är ren smutskastning dirigerad från Sveavägen.
I symbios med den yttersta kristna högern. 2001 hette dom Cristian aid.
Borde inte dessa politiker som undertecknat detta känna till vad dom själva deltagit i???
Nu blir det nog mycket Toblerone i valrörelsen.

Nemokrati sa...

Och Human Rights Watch som redan 2004 skrev en mycket omfattande rapport om oljeintressenas framfart i Sudan - i den finns ju Lundin Oil med utpekade som en av de centrala aktörerna, tillhör den människorättsorganisationen också yttersta "kristna högern" de också då eller? http://www.hrw.org/en/node/12243/section/31