fredag 9 juli 2010

Timbro, Skattebetalarna och andra alliansvänner

Wallenbergstartade Skattebetalarnas förening är en del. Dåvarande Svenska Arbetsgivareföreningens egen tankestuga Timbro är en annan. Villaägarna en ytterligare. Delar i ett nätverk som sedan länge finns till för att bryta mark för idéer och värderingar som ligger varmt om hjärtat för svensk borgerlighet, nu kallad "alliansen". Just den kopplingen gör att jag, trots de eventuellt goda gärningar som skulle kunna uträttas av lobbyföreningarna, får lite av misstänksamhet i sinnet när de presenterar sina alster.

Om detta skriver idag Marika Lindgren-Åsbrink & Peter Gerlach på Newmill. Precis som de, efterlyser jag också lite perspektiv i utspelen. Den funktion som Timro-anknutna "SlösO" har tagit på sig - att slå ner på missbruk med skattepengar - borde ha två solklara anfallsobjekt idag. Solna Nationalarena där en stadsdirektör har lämnat uppdrag efter prickning av revisorer, men där det andra namnet fortfarande lär finnas kvar på posten. Det är en moderat kommunstyrelseordförande.

Det andra fallet som nämns i Newsmill-inlägget är förstås Ilija Batljans förtjänstfulla sätt att spara pengar till skattebetalarna vid bygget av Nya Karolinska sjukhuset. 7- 9 miljarder. Att ge äldreomsorgspersonal i Eksjö, som vad jag förstår är engagerade i en intraprenad (ej privat regi...) är vällovligt och bra. Men, som Marika och Peter tar upp i artikeln: varför bara ha fokus på en typ av verksamhet? När de "stora grabbarna" leker med skattepengarna verkar Timbro-slöso sova. Wake up, Johan!

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,