lördag 10 juli 2010

Almedalen, Lördag, Miljöpartiet, Maria och Peter

En aning förkyld och kanske till och med febrig ser jag miljöpartiets tal över nätet i stället för på gräsmattan i Almedalen. Redan före talet har Mp gått ut med några punkter om stadsplanering där ett stopp för externa köpcentrum som de heter väcker uppmärksamhet. Har skrivit om den frågan tidigare, inte minst med utgångspunkt från Stefan Edmans utredningar om hållbarhet. Edman berättar bland annat om att Sverige är undantaget, inte den som vill reglera lokaliseringar av externhandel. Och för mig var Edmans uppgifter väldigt talande:
En ökning av utsläppen med 200–1 100 procent anges för de ca 29 procent av befolkningen som på senare år systematiskt bytt från ”närbutik” till extern stormarknad för sina dagligvaruinköp.
Jag anar att partivänner kan reagera lite surt över dessa "bakåtsträvande idéer". Om man nu ser extern handel som framtid och utveckling, vill säga. Men frågan handlar både om klimatpolitik, konkret och påverkbart också för lokala politiker, och även om vår samhällsmodell och vad vi är beredda att "offra" för långsiktig hållbarhet. Är vi inte ens beredda att avstå från köplador för att klara klimatet, ja då blir jag orolig.

Annars får miljöpartiet - Maria Wetterstrand och Peter Eriksson - starkt betyg för sina tal, sett till innehållet. Däremot ger jag lågt betyg när det handlar om själva retoriken och talens uppbyggnad. Tycker att det var mycket staplande av "one-liners" på varandra och ganska osammanhängande. Att Maria körde fotbollsretoriken var okey i sak men blev lite av upprepning efter Göran Hägglund igår. En förklaring är möjligen att talarna borde ha störts av Reinfeldts tilltag att lägga presskonferens på starttiden 11.00. Tycker att det var ett av de simplaste grejerna som den här veckan har bjudit på.

Retorik är en sak: Politik delvis en annan. Dagen har visat att miljöpartiet behövs i svensk politik. Visst ser jag gärna att väljare röstar (S). Men Mp tillför engagemang i en av de viktigaste framtidsfrågorna och man bär också med sig perspektiv om en omställning av samhället som behövs.
Mp har i Svensk väljaropinions sammanställningar snart 10 procent av väljarstödet. Man är tveklöst, i väljarnas ögon, motorn (den miljövänliga!) i det rödgröna samarbetets gröna profil. Westanders mätning nyligen: 43 procent av väljarna har förtroende för Mp:s klimatpolitik. 4 procent (fyra!) för mitt eget partis...

Fler bloggar:
- Huddingeperspektiv om (mp) och bilen
- Svensson som efter mer konkreta förslag...
- HBT-sossen utvärderar och berömmer..
- Röda berget om en nitlott...

Mer att läsa:
- DN: Henrik Brors. DN: köpcentrum
- SvD med bra sammandrag av talen.
- Expressen om städer för människor
- Riksdagsrummet...

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Förbud mot köpcentrum... men enbart i mindre kommuner. Vi kan nog planera våra egna städer utan direktiv från stockholmare med en naiv tro på centralstyrning från Sveriges Riksdag.

Men ge oss höjd bensinskatt, en ny kilometerskatt och mindre pengar till våra vägar. Bygg gärna en höghastighetsjärnväg som aldrig kommer att passera våra städer. Avskaffa kärnkraften som åtminstone ger oss lägre elpriser och fler jobb.

Gör allt detta och inbilla er fortfarande att de rödgröna har en bra idé för jobb och landsbygd.

Anonym sa...

Det intressanta är inte vad poliker säger utan vad de faktiskt gör. Miljöpartiet i Stockholms stadshus har de senaste 4 åren sagt nej till drygt 50% (7556 lgh) av nybyggnation av lägenheter i Stockholm, ofta med argumentet att staden blir för tätbebyggd. Detta får konsekvenser: en gles storstadsbygd skapar bilberoende; små affärer får ett dåligt kundunderlag. Den småskaligehet som Mp vurmar för stryps med deras egen politik!