torsdag 29 juli 2010

Kontinenten Afrika - Om rent vatten och oljeutsläpp

Ekot har idag ett repotage som i alla fall ger mig rysningar och möjligen en känsla av dåligt samvete. Dåligt samvete därför att jag inte heller har sett det, hört det och därmed inte reagerat. I Nigerdeltat har Shell pumpat ut olja, på samma sätt som vi nu ser BP:s "hål" göra utanför USA. Ett globalt medialt fokus "over there" men knappast vad gäller Nigeria. I inslaget berättas om 5.000 olika läckage sedan företaget Shell för 50 år sedan började utvinna den nigerianska oljan. 2 miljarder liter olja rakt ut i våtmarkerna, från ett företag som idag väntas presentera ett kvartalsresultat på över 16 miljarder.

Förra
blogginlägget om Afrika handlade om ett annat "multinationellt företag, Coca Cola, som antyddes vara den afrikanska kontinentens räddare. Då var grunden för agerandet att säkra vattentäkter för den egna läskedrycken. Idag, samma dag som Ekot berättar om Shells oljeläckage, förmedlar medier nyheten att FN har förklarat vatten som en mänsklig rättighet, vad jag förstår ett resultat av UNDP:s rekommendation för fyra år sedan och nu på initiativ av Bolivia. Sverige röstade av någon anledning inte ja till förslaget utan lade ner rösten (?)     

Mp
i riksdagen har frågat Carl Bildt om detta och det ska bli intressant att se svaret.

Att direkt påverka multinationella företag är kanske svårt. Men något kan man göra. Vill man inte verka inom ett parti så finns det andra organisationer att ge stöd till och bli medlem i. För egen del är jag medlem i Amnesty som just nu har kampanj om att väcka politiker kring frågor om mänskliga rättigheter. Dit hör nu vatten, även om inte Sverige har stött kravet. Och visst borde rätten att slippa oljeutsläpp från vare sig Shell eller BP också vara en mänsklig rättighet.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,