onsdag 7 juli 2010

Rödgrön fördel 3 - Sjukvård i världsklass!

Almedalsveckan ger ännu mer politisk substans till de rödgröna samarbetet. Om detta startade jag en bloggserie förra veckan, "Rödgrön fördel" med en bloggutmaning att skriva fler exempel på de styrkor som finns i det rödgröna samarbetet. Efter Almedalsveckan återkommer jag med en summering och påminnelse om den viktiga utmaninngen. Annars bjöd gårdagen på en uppgörelse om skolan (bloggat här) som självklart passar in i serien. Idag, och det blir min egen "rödgrön fördel 3" är det en annan av väljarnas topp-tre-frågor där en rödgrön politik presenteras: "Vård i världsklass".

Principerna och de stora dragen innehåller markeringar om att det är patienten i fokus som är det viktiga. Inte vårdföretagens behov av nya patienter. En viktig utgångspunkt när vården ska utformas.
Rätten att välja slås fast. Hotet mot en jämlik vård, att privata försäkringar tillåts styra före vårdbehovet ska avvärjas. Och markeringen av att vården inte bara ska vara "sjuk-" vård utan också "hälso-"vård lyfts fram i ett förslag om en folkhälsokommission. Frågan om maten i vården är ocså en bärande del. Ska sjukvårdsinsatserna lyckas krävs att patientmaten håller hög kvalitet. Läkemedelsfrågor tas upp, ett av de stora mänskliga och ekonomiska förlusterna som finns på minuskontot i vården, där en skrämmande hög andel av vårdens akutresurser läggs på sjukdomstillstånd som är relaterade till läkemedel.

Den
kanske största "reformen" är rapportens besked om en kommunalisering av hemsjukvården. Trots år av debatt kring ansvarsfördelning och samverkansproblem får man inte till ett välfungerande samarbete mellan kommun och landsting på många platser. Att frågan löses ut genom att kommunerna generellt får ansvaret för hemsjukvården är lämplig. Det gäller dock att inte bortse från de samarbetsbrister som idag finns ibland inom exempelvis landstingen. Ex mellan geriatrik och vårdcentralen.

En förutsättning är också att resurser förs till vården. Sätter man sänkta skatter i första rummet går det oundvikligen ut över resurser till vården. Därför är den markeringen en förutsättning för att klara de andra vårdutmaningarna.

Tidigare i serien om "Rödgrön fördel".
- 3 juli. " Välfärd före fortsatta skattesänkningar"
- 3 juli: "Offensiva ROT-förslag"

Fler som bloggar:
Ulrika Falk

Mer att läsa:
- OH-material om "Vård i världsklass"
- DN
- Anders Nilsson antar bloggutmaningen. (fler redovisas efter almedalsveckan)

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,