fredag 16 juli 2010

Henrik von Sydow röstar för återinförd sambeskattning?

[uppdaterad]Moderaten Henrik von Sydow har fnulat på valargument i hängmattan och vill göra väljarna rädda för rödgrönt genom att skrämmas med "internetskatt". På ett sätt är den här typen av argument i valdebatten nästan ett "större brott" än annat vi har sett av ren skitslängande. En del av eländesargumenten är ju lätta för väljaren att bedöma. Men insinuationer av det slaget som von Sydow drar fram är svårare att ställa sig tveksam till. De flesta litar på att en riksdagsledamot har något som bygger upp argumenten. Det har inte von Sydow om vi här talar om det rödgröna alternativet. 

Jag har ingen som helst insyn i hur diskussionerna går i de rödgrönas överläggningar om skatter så jag gör som andra:  går på officiella källor och förslag. Precis som von Sydow har jag noterat att Vänsterpartiet har kastat fram idén om bredbandsskatt el liknande nu under Almedalsveckorna.

Att med det som underlag gå ut till väljarna med ett underliggande budskap att det kommer att införas vid en rödgrön valseger tillhör ett sätt att argumentera som jag inte gillar. Det vore som att antyda att Henrik von Sydow kommer att röstar för en återinförd sambeskattning. Det har kristdemokraterna tagit ställning till och -  med samma argumentationslinje - så kommer det att bli alliansens politik. Eller?

Självklart inte. Inte ens Göran Hägglund och KD.s ledning ville ha eländet. Och att KD skulle få igenom ett sådan politik i alliansförhandlingar ser jag som orimligt. Om jag förstår rätt har olika slags "bredbands-" eller "internetskatter" debatterats som en väg att lösa delar av fildelningsfrågan. En snabbkoll på nätet ger mig inte bilden av att det ens i det sammanhanget har funnits någon större kärlek till idéerna hos särskilt många. Här blandar von Sydow in detta, som ser ut att ha varit hett under 2006, i en allmän skattehotsbild för att skrämma väljare med spöken.Trist.

Uppdatering:
- V kommer under dagen med dementier mot påståendet om "internetskatt"

Andra om detta.
HAX; LAKE, PP-forum
- Rödgröna budgetförslaget har ingen skatt av det slag som von Sydow skrämmer för..


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Micke vK sa...

Kan vara bra att veta att V helt enkelt inte vill ha någon bredbandsskatt, utan tvärtom uttryckligt sagt att det är en problematisk tanke. Se här:

http://www.digitalabibliotek.se/inde...dbandsskatt%3F

I Almedalen sade Siv Holma (v) något löst om en bredbandsavgift som svar på en fråga. Det är inte första gången hon gått stick i stäv med partiets politik i fildelningsfrågorna.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Du får jobba hårt idag Micke! :-D

Du har en poäng Peter, samtidigt är det väl knappast första gången "bredbandsavgift" kommit att talas om av folk på vänstersidan?

Att det dessutom är ett förslag som mycket väl passar ihop med min bild av Vänsterpartiet är sannolikt också en orsak til att man tar det som en rent v-förslag...

Ps. Tack för länken!

Peter Andersson sa...

tack för reaktioner. Lägger in en uppdatering nu med den rödgröna dementin.

http://www.svd.se/nyheter/politik/valet2010/nej-till-internetskatt_5000687.svd

Frågan huruvida Henrik von Sydow kommer att rösta för sambeskattning eller kanske till och med för sänkt dansbandsskatt är väl ännu obesvarade.. :-)

pa