torsdag 8 juli 2010

Almedalen, Torsdag, Socialdemokraterna, Mona Sahlin

Just hemkommen från en tidig paneldiskussion om bloggare och politik. Ska så småningom skriva lite mer tankar från det. Dagen till ära börjar jag ändå med att det är Socialdemokraternas dag här i Almedalen. Ikväll tal av Mona Sahlin, dagen till ära också "författare". För en tid sedan skrev jag och andra bloggare några tankar om dagens tal. Värderingar och drömmar, hållbar tillväxt, ett samhälle för alla, ett Sverige i världen och storstadsfrågor var sådant jag nämnde och önskade som inslag i talet.

"Socialdemokratin står inför ett viktigt val", ett uttryck som sägs varje valår. I årets val är det "extra viktigt" sägs också nästan varje val. Men frågan är om det inte är just så detta valår. Den förändring av Sverige som har påbörjats under de fyra Reinfeldtåren behöver brytas. De klyftor som nu ökar mellan människor genom aktiva beslut av regeringen tar Sverige till en samhällsmodell som jag tror få av oss ställer upp på. En mätning visar att hälften av väljarkåren kan tänka sig att rösta S, en bekräftelse av partiets fortsatta styrka. Det vet också allianspartierna som helt plötsligt byter skepnad, slutar tala fortsatta skattesänkningar och nu säger sig vilja satsa på välfärden. Det är bättre att välja orginalet än en raspig kopia. Om detta rödgröna alternativ skriver partiledarna på DN Debatt: håll ihop Sverige, jobben först, jämställdheten och stopp på den pensionärsskatt som i grunden är en diskriminering.

Mona Sahlin talar in en politisk "miljö" som kunde vara ljusare. Men visst finns det signaler om en vändning, om större förtroende och om att det går att hämta ikapp eventuella förluster. En av de viktigaste faktorerna är att debatten nu verkar förändras från ett ensidigt skattesänkarfokus till att mer handla om välfärden. Det är inte alls en tokig inramning inför ett Almedalstal..

Fler som bloggar:
- Katarina Nyberg Finn om "varannan S)
- Mats Engström med råd om Monas teman i talet.
- Röda Berget med budskap till Mona.
- Ulrika Falk om "Dags för socialdemokrati".
- Jonas Sjöstedt om ett jämlikt land.
- Martin Moberg inför kvällen.
- Tokmoderaten skämtar till det...
- Claes Krantz om förtroendeökning för Sahlin
- HBT-sossen om en Sahlin som tal-insprirerats av bloggare..
-
Mer att läsa:
- SvD om rödgrön politik för jämlikhet.
- Daniel Suhonen om att "våga kriga" (AB)
- SvD om en mätning till..och en till..

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,