fredag 23 juli 2010

Nu sunkas den politiska debattnivån till igen!

För en tid sen skrev Johan Westerholm och Kent Persson ett viktigt debattinlägg på Brännpunkt där de efterlyste en ren valrörelse. Som signaler till "gammelmedierna" men också till partiernas företrädare är vi också några i bloggosfären som har ambition att hålla en hög och ren nivå. Politisk debatt i sig är självklart viktig att föra, ja till och med krav om demokratin ska leva och fungera. Men huvudbudskapet kan sammanfattas: "Lägg bort slaskargumenten".

Tyvärr ser jag idag en signal som bryter den önskade samtalstonen. På Aftonbladets debattsida gör justitieminister Ask en fullständigt häpnadsväckande soppa av politiska argument med en linje från att (V) inte vill drogtesta barn till en slutsats och slutrubrik att "vänsterregeringen" kommer att föra en narkotikaliberal politik. Det är snurrigt, galet och en nivå på argumenten från ett statsråd som inte hör hemma i debatten. Möjligen ligger det på samma nivå som samma partis företrädare i landstingets debatt om sprutbytet hade: då kallades övriga partiers politik för "heroinpolitik".

Björn Johnson skriver utmärkt replik till statsrådet Ask på sin blogg. Minns att jag följde riksdagsdebatten om kriminalisering av själva konsumtionen. Den var ju undantaget med argument att det var vård och inte straff som i just missbrukstillfället var viktigt. Inte ens en S-regering har förändrat det senare, förmodligen med någon bedömning att det skulle "skicka fel signaler". Något i den argumentationsstilen anväder sig Ask nu av för att sätta stämpeln "narkotikaliberalt. Vilket ju är ett våldsamt retoriskt övergrepp, som jag ser det.

Peter Högberg
har reagerat på en intervju med Maud Olofsson som jag tänkte ta som ett andra exempel. Men vid närmare läsning finns det inget nytt i det han kallar "sossehatet" men som med säkerhet stämmer. Almedalsveckan och talen vid torgmöte och i parken innehöll på Cuba och Nordkorea-argument så mig förvånar det inte ett dyft.

- Louise skriver också...
- Björn Johnson på Newsmill

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,